Burse - Fonduri mutuale

În sfârşit, Bursa de la Bucureşti îşi vede visul cu ochii: după ani de aşteptare promovează la statutul de piaţă emergentă. Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi surprinzător TeraPlast vor intra în structura indicilor FTSE Global Equity Index

În sfârşit, Bursa de la Bucureşti îşi vede visul cu...

Autor: Liviu Popescu

21.09.2020, 00:08 1031

♦ Chiar dacă ponderea este una scăzută în structura FTSE Emerging Markets, de 0,038% ca urmare a reclasificării din iulie 2020, semnalul este unul pozitiv.

De astăzi, 21 septembrie 2020, piaţa de capital din România va promova oficial cu o treaptă, de la piaţă de frontieră la una emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell, care a luat în calcul criteriile de lichiditate, şi care se va reflecta şi în economia reală.

Astfel, odată cu includerea pieţei de capital în categoria celor emergente, investitori mai mari faţă de cei care aveau mandat să investească pe pieţe de frontieră vor începe să tranzacţio­neze acţiuni listate, în special ale celor incluse în structura indicilor FTSE.

Chiar dacă ponderea este una scăzută în FTSE Emerging Markets, de 0,038% ca urmare a reclasificării din iulie 2020, semnalul este pozitiv mai ales pentru alţi furnizori de indici, precum MSCI. Ponderea alocată pieţei de capital din România de către FTSE în FTSE Global All Cap ar urma să fie de 0,004%, la fel ca pentru FTSE All World.

„Includerea în indicele FTSE-Russell pentru pieţe emergente a acţiunilor româneşti este probabil mai importantă ca semnal decât ca impact direct, căci ponderea României este încă una scăzută, iar indicele cu pricina este utilizat ca referinţă de un număr limitat de investitori. Totuşi, semnalul este unul important“, spune Horia Braun, director general al Erste Asset Management. Astfel, Horia Braun identifică faptul că promovarea aduce piaţă românească în atenţia investitorilor străini şi mai mult decât până acum, ceea ce ar putea creşte interesul de cumpărare şi lichiditatea bursei. „Este un semnal şi pentru ceilalţi furnizori de indici, în special MSCI, că România îndeplineşte criteriile de piaţă emergentă. Este un semnal pentru decidenţii din Romania că «se poate» şi că prin continuarea eforturilor de dezvoltare a pieţei - în special în ce priveşte adâncimea ei - se pot obţine rezultate potenţial exponen­ţiale în interesul tuturor actorilor din peisajul bursier şi chiar financiar şi economic“, spune Horia Braun.

În septembrie 2019, FTSE Russell anunţa ca piaţa de capital din România urmează să promoveze în septembrie 2020 la statutul de piaţă emergentă secundară pe fondul îndeplinirii cerin­ţelor necesare, dar şi ca urmare a măsurilor luate de autorităţi. Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luată după ce piaţa de capital din România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Horia Braun, CEO Erste AM: Includerea în indicele FTSE-Russell pentru pieţe emergente a acţiunilor româneşti este probabil mai importantă ca semnal decât ca impact direct, căci ponderea României este încă una scăzută, iar indicele cu pricina e utilizat ca referinţă de un număr limitat de investitori. Totuşi, semnalul este unul important, ar putea contribui la finanţarea de proiecte ample din economia reală.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville: Bursa românească a făcut un pas înainte către atingerea maturităţii. De acum, se va situa în aceeaşi categorie cu pieţele de capital ale unor state puternice, precum China (acţiunile clasa A), Rusia, India sau ale altor state dinamice din Asia şi America de Sud. Această promovare, prin fondurile pe care le-ar putea atrage, ar putea contribui la finanţarea de proiecte ample din economia reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO