Burse - Fonduri mutuale

Şeful Socep: Avem o relaţie reciproc avantajoasă cu TTS

Şeful Socep: Avem o relaţie reciproc avantajoasă cu TTS

Autor: Adrian Ionut Cojocar

03.05.2011, 23:52 713

Conducerea operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP) spune căintrarea în acţionariat a grupului Transport Trade Services (TTS) acondus şi la intensificarea relaţiilor de afaceri demarate desocietate cu grupul deţinut de omul de afaceri MihaiMihăilescu.

"Este o relaţie reciproc avantajoasă cu Transport TradeServices. Este bună din pers­pectiva Socep, pentru că au venit cuun flux de mărfuri şi pentru că ei pot să-şi folosească mai binecapacităţile de transport. Erau clienţii noştri şi înainte, dar sepoate spune că de când au intrat în acţionariat, lucrurile s-auîmbunătăţit", a declarat Daniel Linteş, directorul general al SocepConstanţa.

La mijlocul anului trecut TTS a achiziţionat prin mai multetranzacţii circa 13,85% din acţiunile Socep Constanţa, iar în acestan şi-a majorat participaţia la circa 14,1% din capital. Grupulcontrolat de Mihăilescu şi-a numit şi un reprezentant în bordul deconducere al companiei.

În primul trimestru din 2011 Socep şi-a majorat afacerile cu41%, până la 13,4 mil. lei (3,2 mil. euro), fapt ce a condus la unavans semnificativ al profitului net, până la circa 2 mil. lei(474.000 de euro), iar reprezentanţii operatorului portuar spun cătrendul de creştere va continua şi în trimestrul al doilea.Conducerea companiei spune că pe de altă parte este afectată deaprecierea foarte puternică a leului faţă de euro din ultimaperioadă, în condiţiile în care 95% din tarifele percepute deoperatorul portuar sunt în moneda europeană.

"Trimestrul al doilea sigur va fi ca rezultate măcar la nivelulprimului trimestru. Ne aşteptăm să se menţină trendul actual şi întrimestrul al doilea, dar mai departe nu putem spune ce se vaîntâmpla. Clienţii noştri se pare că au contracte destul de bune peanul acesta.

Se poate spune că am fidelizat nişte clienţi foarte mari dinţară din domeniul metalurgic, precum Tenaris, Alum, Alro. Amcrescut şi pe cereale, însă anul trecut până în iunie-iulie n-amavut aproape deloc cereale. Pe îngrăşă­minte chimice au crescut maimult importurile", a precizat Linteş.

Directorul Socep explică creşterea de 36% în volum a traficuluide mărfuri din primul trimestru prin creşterea exporturilor deproduse metalurgice, cât şi a tranzitului prin port alacestora.

"Sârbii au dat drumul la capacităţile de producţie metalurgice.De asemenea, vin nave din Turcia şi descarcă mărfuri care au cadestinaţie ţările riverane", a precizat Linteş.

Volumul de produse laminate manipulat în port de Socep s-amajorat cu 173% în primul trimestru, iar volumul de produse chimicea urcat cu 74%.

Compania este controlată de oamenii de afaceri Ion şi NiculaeDuşu, care deţin indirect circa 44% din acţiunile Socep.

Acţiunile Socep au pierdut ieri 2,8%, cotaţia scăzând la 0,34lei. De la începutul anului, titlurile operatorului portuar auscăzut cu 8%, după ce anul trecut au câştigat peste 150%.Capitalizarea companiei este de 120 mil. lei (29 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO