Burse - Fonduri mutuale

Şeful bursei din Tokyo, a treia cea mai mare piaţă bursieră din lume, demisionează după ce în octombrie tranzacţionarea a fost întreruptă

Business internaţional

Şeful bursei din Tokyo, a treia cea mai mare piaţă...

Autor: Eduard Ivanovici

01.12.2020, 00:00 264

Koichiro Miyahara, şeful bursei din Tokio, şi-a dat demisia în urma dezastrului de luna trecută, când procesele de tranzacţionare au fost suspendate, fapt care a generat cea mai gravă întrerupere suferită de a treia cea mai mare piaţă bursieră din lume în ultimii 21 de ani, notează Reuters. 

Pe lângă faptul că oprirea a frustrat investitorii, incidentul a apărut într-o perioadă în care capitala niponă spera să atragă tot mai multe bănci şi administratori de fonduri din Hong Kong, pe fondul unei noi legi impuse de autorităţile chineze. Conducerea a dat vina pe o problemă hardware la sistemul de tranzacţionare „Arrowhead” şi a subliniat eşecul trecerii la un dispozitiv de rezervă.

„Regretabil este faptul că incidentul a avut loc într-o perioadă în care Japonia plănuia să îşi îmbunătăţească poziţia în centrul financiar global”, spune Akira Kiyota, următorul CEO al bursei din Tokio. Kiyota va accepta o reducere de 50% a salariului timp de patru luni, în timp ce salariile a doi executivi vor scădea cu 10% şi 20%.

Conform unui clasament realizat de Business Insider, bursa din Tokio ocupă locul trei la nivel mondial în funcţie de capitalizarea de piaţă, ajungând la o valoare de 5,7 trilioane de dolari. Pe primele două locuri se află Nasdaq, cu 13,8 trilioane de dolari, şi New York Stock Exchange, cu o capitalizare de piaţă de 19,3 trilioane de dolari. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO