Burse - Fonduri mutuale

Sefii KazMunaiGaz isi parasesc functiile fara explicatii

30.05.2008, 22:19 21

Cei mai importanti doi oameni din ierarhia KazMunaiGaz (KMG), actionarul majoritar al grupului petrolier Rompetrol condus inca de omul de afaceri Dinu Patriciu, si-au dat demisia, respectiv au fost inlocuiti de la conducere, in urma unor decizii care nu au fost explicate de reprezentantii grupului pana la inchiderea editiei.
Astfel KMG are un nou presedinte in persoana lui Serik Burkitbayev, fost ministru al transporturilor si telecomunicatiilor si asistent prezidential pentru Nursultan Nazarbayez, presedintele Kazahstanului, in timp ce vechiul presedinte al grupului Uzakbai Karabalin a fost inlocuit fara a se sti insa daca acesta va mai avea un loc in cadrul grupului KMG sau il va parasi.
"In cursul zilei de azi (ieri, 29.05.2008 - n.r.) a fost numit in functia de presedinte al grupului domnul Serik Burkitbayev. Schimbarea presedintelui KMG nu are nicio legatura cu tranzactia de preluare a Rompetrol", a declarat pentru ZF Arzhan Takachakov, purtatorul de cuvant al companiei, fara a preciza daca vechiul presedinte al companiei, Uzakbai Karabalin, mai ocupa sau nu vreo functie in cadrul grupului KMG.
Tot ieri, directorul general adjunct al KMG, Ulan Baizhanov, si-a inaintat demisia fara insa a explica motivele care au stat la baza acestei decizii.
KMG a intrat in actionariatul Rompetrol in vara anului trecut prin achizitia unui pachet de 75% din actiunile companiei. Intregul grup a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, iar tranzactia a fost estimata la 2,7 miliarde de dolari. De atunci, majoritatea analistilor au acuzat lipsa de transparenta a grupului in legatura cu planurile de dezvoltare, in conditiile in care cea mai importanta companie din cadrul grupului Rompetrol, rafinaria Petromidia, este o firma listata pe Bursa. Desi in momentul in care a fost anuntata tranzactia, titlurile Rompetrol au inregistrat cresteri spectaculoase, evolutia ulterioara a actiunilor a fost una in continua scadere. Doar de la inceputul anului actiunile rafinariei au pierdut 40% din valoare.
Kazahii mai au potrivit contractului de cumparare semnat cu Rompetrol timp pana la sfarsitul lunii august sa se gandeasca daca vor si restul actiunilor Rompetrol. KazMunaiGaz deja a contractat un credit de 3,1 miliarde de dolari, prin care a finantat si achizitia pachetului de 75%, dar care ajung pentru realizarea intregii tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO