Burse - Fonduri mutuale

Sefii celor cinci SIF-uri se bat pentru doua locuri in Consiliul de Supraveghere al BCR

Sefii celor cinci SIF-uri se bat pentru doua locuri in Consiliul de Supraveghere al BCR
26.08.2008, 19:28 13

Fiecare dintre cele cinci SIF-uri a nominalizat cate un candidat pentru ocuparea celor doua locuri alocate in Consiliul de Supraveghere al BCR, cele cinci nominalizari urmand a fi discutate in sedinta de maine a Adunarii Generale a Actionarilor BCR.
Din partea SIF Banat-Crisana va candida Ioan Cuzman, care detine si functia de presedinte al societatii de investitii, Alexandru Matei va reprezenta SIF Moldova, al treilea candidat este Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
Din partea SIF Muntenia si-a depus candidatura Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia, iar SIF Transilvania este reprezentata de Mihai Fercala, presedintele Consiliului de Administratie.
Cele cinci SIF-uri controleaza aproximativ 30% din actiunile BCR, fiecare avand cate o participatie de 6%, cu exceptia SIF Oltenia care detine 6,12%.
Actualul statut nu permite ocuparea celor doua locuri alocate SIF-urilor decat daca cei cinci actionari ajung la un acord pentru sustinerea a numai doi candidati, insa potrivit unui proiect de modificare a statutului BCR, care ar urma sa fie discutat in AGA convocata maine, SIF-urile vor putea fi reprezentate in Consiliul de Supraveghere al bancii prin ocuparea celor doua locuri alocate chiar daca vor propune mai mult de doi candidati. SIF-urile au mai avut tentative de a-si desemna reprezentanti in Consiliu, insa au fost in situatia de a propune trei sau patru candidati in loc de doi si astfel s-au lovit de prevederile din actul constitutiv al BCR avand in vedere ca fiecare SIF ar vrea sa aiba propriul reprezentant in Consiliu.
Din cauza ca cele cinci SIF-uri nu au cazut de acord asupra celor doi candidati, de mai bine de un an, Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, domina Consiliul de Supraveghere al bancii. SIF Oltenia detine 6,1% din actiunile BCR, iar celelalte SIF-uri cate 6%, in timp ce Erste Bank are o participatie majoritara de 69,17%. Persoanele fizice detin 0,66% din capitalul bancii.
In prezent, Consiliul este compus din Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, care detine functia de presedinte, Herbert Juranek, vicepresedinte al Erste Bank responsabil cu operatiunile si IT, Bernhard Spalt, vicepresedinte responsabil cu managementul riscului, si Florin Pogonaru, om de afaceri, care ocupa tot un loc alocat Erste Bank.
In cadrul sedintei AGA de miercuri, actionarii BCR ar urma sa discute o propunere de oprire a procedurilor de punere in aplicare a unei emisiuni de titluri denominate in lei care fusese aprobata de AGA extraordinara din 21 februarie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO