Burse - Fonduri mutuale

Secretariatul General al Guvernului a demis boardul Transelectrica si a numit o altă conducere, iar în poziţia de CEO l-a pus pe Bogdan Toncescu

Secretariatul General al Guvernului a demis boardul...

Autor: Tibi Oprea

25.06.2021, 15:24 4198

Transelectrica (simbol bursier TEL), compania naţională de transport al energiei electrice, a anunţat vineri la Bursa de Valori Bucureşti că pe 25 iunie Consiliului de Supraveghere a revocat boardul director şi a numit o altă conducere pentru un mandat cu o durată de patru luni, respectiv Bogdan Toncescu, Ionuţ-Bogdan Grecia, Adrian Moraru, Cătălin-Constantin Nadolu şi Marius-Viorel Stanciu.

Totodată, Consiliul de Supraveghere l-a ales ca preşedinte al directoratului, denumit alternativ director general executiv sau CEO, pe Bogdan Toncescu.

Potrivit profilului de LinkedIn al lui Toncescu, acesta este director Direcţia de Guvernanţă Corporativă al Transelectrica din decembrie 2014 încoace.

Transelectrica are 1,8 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului.

Desemnările vin după ce în aceeaşi şedinţă a fost revocată componenţa directoratului, respectiv mandatele membrilor Cătălin Niţu, Ovidiu Anghel, Corneliu-Bogdan Marcu, Andreea-Mihaela Miu şi Marius-Viorel Stanciu. Doar Marius-Viorel Stanciu a primit în continuare un mandat de patru luni.

“Revocarea membrilor Directoratului cu data de 25.06.2021, respectiv: Cătălin NIŢU, Ovidiu ANGHEL, Corneliu-Bogdan MARCU, Andreea-Mihaela MIU, şi Marius-Viorel STANCIU, ca urmare a constatării încălcării prevederilor legale şi statutare aplicabile funcţionării Directoratului ce a avut drept consecinţă lipsirea de caracterul deliberativ care este esenţial pentru activitatea şi deciziile Directoratului, astfel cum este reglementat de prevederile legale şi statutare şi aşteptat de către acţionarii Companiei, efectele negative potenţiale ale unei astfel de conduite manifestându-se în concret cu prilejul respingerii situaţiilor financiare la 31.12.2020, respingerii propunerii de repartizare a profitului la 31.12.2020, precum şi revocării de către Adunarea generală a acţionarilor în data de 22.06.2021 a membrilor Consiliului de Supraveghere”, se arată în raportul publicat la bursă.

Pe de altă parte, Victor Florin Dumitriu a fost numit membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere, cu o durată a mandatului până la 22 octombrie 2021.

Consiliul de Supraveghere a solicitat directoratului convocarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru numirea de membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere.

Acţiunile TEL înregistrează o scădere de 2,3% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 45,8 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO