Burse - Fonduri mutuale

Se vor înţelege astăzi liderii europeni să pună capăt sângerării burselor?

Se vor înţelege astăzi liderii europeni să pună capăt sângerării burselor?

Autor: Stefan Musgociu

26.10.2011, 00:06 739

Bursa a scăzut cu 0,4%, influenţată de corecţiile înre­gistrate de majo­rita­tea burselor externe, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au absentat de la tranzac­ţio­narea acţiunilor.

"Poveşti se pot spune despre ma­joritatea acţiunilor de la BVB, însă, din păcate, nu prea mai sunt investitori să le asculte şi, cu atât mai puţini, dintre cei care să le şi creadă. Probabil că în momentul în care va reveni optimismul pe pieţele externe şi se vor lămuri lucrurile în sensul bun, deoarece nu vreau să cred că se vor lămuri în sensul rău, probabil că vor reveni şi investitorii pe BVB. Dar până atunci investitorii străini stau departe de această zonă a Europei, iar investitorii autohtoni au cam rămas fără bani, în condiţiile în care piaţa stă la aceste niveluri de ceva timp. Bani noi nu intră în piaţă, iar cei care sunt deja investiţi nu au motive să se mişte", a declarat Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities.

După ora 15:00, dintre bursele vest-europene doar piaţa de la Frankfurt mai era pe creştere uşoară, iar bursele din SUA au deschis în scădere. Corecţiile au fost determinate de publicarea unor date sub aşteptări privind piaţa imobiliară şi încrederea consumatorilor din SUA.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 0,7%. Tot pe minus cu 0,7% a încheiat ziua şi indicele BET-FI.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,4 milioane lei. Cel mai recent transfer a fost realizat la 0,4402 lei, preţ în scădere cu 0,3%.

"Este clar că şi acţiunea FP a intrat în ultimul timp în ritmul de melc al bursei, nemaireuşind să înregistreze rulaje consistente. Poate că această apatie este cauzată şi de lipsa unor ştiri pozitive atât dinspre administrator cu privire la mult trâmbiţata listare pe pieţele externe, cât şi din partea statului cu privire la modalitatea de despăgubire a celor îndreptăţiţi după epuizarea pachetului de acţiuni disponibil la FP", a afirmat brokerul.

În condiţiile unei volatilităţi reduse pentru majoritatea titlurilor din piaţă, acţiunile Oltchim (OLT) au fost printre puţinele care au continuat să stimuleze interesul speculatorilor şi au crescut pentru a cincea şedinţă consecutiv cu aproape 15%.

În ultimele cinci şedinţe cotaţia s-a dublat de la 0,53 lei. Acţiunile combinatului au consemnat al şaptelea rulaj din piaţă, de 388.000 de lei.

"În cazul acestor acţiuni cred că este ceva similar jocului de-a şoarecele cu pisica. Volumul mediu per tranzacţie este în jur de 4.000 acţiuni, iar asta arată clar că sunt doar speculatori. Părerea mea este că acţiunea Oltchim scăzuse prea mult, iar acum este o recuperare, fără niciun fel de ştire sau motiv", a mai spus Tod.

Transferurile cu obligaţiuni, pro­duse structurate şi contracte futures au reprezentat 48% din lichiditatea totală a Bursei, de 19 milioane lei (4,4 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti pieţele de la Londra şi Paris erau în scădere cu 0,6% şi, respectiv, cu 1,1%, iar bursa de la Frankfurt avansa cu doar 0,2%. Investitorii sunt prudenţi în aşteptarea summitului de miercuri în care liderii europeni ar putea anunţa o soluţie concretă pentru criza datoriilor suverane.


De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) după ce au crescut consecutiv timp de cinci şedinţe cu 15%, limita maximă de variaţie permisă pe parcursul unei şedinţe. Ieri cotaţia Oltchim a ajuns la 1,064 lei/unitate.

  • Titlurile Companiei Hoteliere Intercontinental (RCHI) după ce acţionarii au aprobat răscumpărarea de titluri proprii şi au respins majorarea de capital. Ultima tranzacţie cu aceste acţiuni s-a derulat la un preţ de 0,0969 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o scădere de 1,4% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene consemnau de asemenea corecţii de circa 1%. Bursa germană era pe minus cu 0,5%, iar cea franceză pierdea 1,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO