Burse - Fonduri mutuale

Se ieftineşte benzina în România? Analiştii spun că preţurile vor scădea cu 5-6%, după ce petrolul a coborât cu 20% de la maximele din aprilie

Se ieftineşte benzina în România? Analiştii spun că preţurile vor scădea cu 5-6% după ce petrolul a coborât cu 20% de la maximele din aprilie

Autor: Andrei Chirileasa

03.10.2011, 16:17 2056

Ieftinirea petrolului pe pieţele internaţionale ar putea determina şi scăderea preţului carburanţilor pe piaţa locală, consideră analiştii firmei de brokeraj forex poloneze X-Trade Brokers (XTB).

La începutul anului, companiile petroliere anunţat aproape săptămânal scumpiri ale carburanţilor, pe fondul creşterii preţului ţiţeiului la nivel internaţional. Ulterior, când barilul a început să scadă, scumpirile s-au oprit, dar nu au fost nici ieftiniri semnificative. Astfel, preţurile carburanţilor sunt acum în medie cu 11% mai mari decât la începutul anului.

Petrolul s-a ieftinit cu 19,38% de la vârfurile atinse în luna aprilie anul acesta, păstrând un avans de 7,2% faţă de nivelul de la începutul anului.

În perioada în care petrolul a coborât de la maximele ultimilor 3 ani (aprilie - septembrie), leul a pierdut 6,72% în faţa dolarului american. Raportat la începutul lui 2011, leul este cu 1,56% mai slab. Astfel, tinând cont de impactul cursului de schimb, numai o parte din contracţia preţului petrolului la bursele internaţionale se poate transmite către consumatorul final - deprecierea leului faţă de dolar erodând scăderea potenţială a preţurilor carburanţilor, explică analiştii XTB.

"Benzina şi motorina ar putea înregistra ieftiniri suplimentare estimate la aproximativ 5-6%, în condiţiile unui curs de schimb dolar-leu relativ stabil. În situaţia în care evenimentele din Grecia ar duce la intrarea în incapacitate de plată a acesteia, cursul de schimb ar înregistra presiuni de depreciere, în special în faţa dolarului american, însă, pe de altă parte, scăderea preţului petrolului ar putea echilibra impactul negativ asupra preţului final al combustibililor», a precizat Victor Safta, directorul sucursale din România a XTB. În bani, ieftinirea ar fi de circa 0,2-0,3 lei pe litru.

El crede că în anul 2012, în România, preţul carburanţilor va resimţi unele presiuni de creştere din cauza accizelor ce vor fi calculate la un curs euro-leu mai ridicat (cursul de la 30 septembrie 2011). Totuşi, impactul de aproximativ 2 bani/litru (al creşterii accizelor) la benzină ar putea fi absorbit uşor în cazul în care temerile legate de economia globală menţin tendinta descendentă a barilului de petrol.

« Conjunctura actuală pare să justifice corecţii suplimentare ale preţului petrolului. Chiar şi in lipsa acestora există argumente pentru o ieftinire a carburanţilor. O asemenea tendinţă ar aduce un impact pozitiv asupra inflaţiei, reprezentând o gură de oxigen atât pentru BNR în politica sa de ţintire a inflaţiei, cât şi pentru consumatorii români în general», a arătat Victor Safta.

Trimestrul al treilea a adus cea mai slabă performanţă a ţiţeiului de după debutul crizei financiare în 2008 : investitorii şi-au lichidat poziţiile de cumpărare într-un mediu în care criza datoriei europene ameninţă economia bătranului continent, dar şi din cauza semnalelor multiple de încetinire a economiilor Chinei şi, respectiv, Statelor Unite. Scăderile au fost amplificate de creşterea ofertei de petrol din Irak şi Libia tocmai când estimările privind cererea globală sunt revizuite în scădere.

« Petrolul a scăzut o dată cu aşteptările mai slabe privind economia globală în 2012, dar au contat şi semnalele Federal Reserve. Banca Centrală a SUA a refuzat să anunţe o nouă serie de injecţii de lichiditate, îndepărtând pentru moment temerile de inflaţie şi făcând mai puţin atractiv refugiul în petrol şi aur», explică Safta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO