Burse - Fonduri mutuale

Se apropie startul ofertei Nuclearelectrica, prima listare de la Bucureşti după cinci ani

Se apropie startul ofertei Nuclearelectrica, prima...

Autor: Andrei Chirileasa

27.08.2013, 21:14 2438

„În principiu, vinerea viitoare va fi anun­ţată oferta, iar subscrierile vor începe de luni, 9 septembrie“, a declarat pentru ZF Gabriel Dumitraşcu, şeful priva­ti­zărilor companiilor din energie aflate în subordinea ministrului pentru energie Constantin Niţă.

Listarea Nuclearelectrica era sub semnul între­bării după ce guvernul a aprobat în iunie preţul de vânzare al acţiunilor, dar un proces cu sindicatele a dus la amânarea lansării ofertei, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iulie. În acest moment, principalul factor de risc este izbucnirea unui război în Siria, care ar putea aduce instabilitate pe pieţele interna­ţionale şi ar deturna atenţia investitorilor străini.

Prin vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni, guvernul îşi propune să strângă între 284 mil. lei (64 mil. euro) şi 380 mil. lei (86 mil. euro), însă banii vor intra în companie, printr-o majorare de capital, şi nu la bugetul statului.

Investitorii şi brokerii locali aşteaptă cu sufletul la gură această ofertă, care ar urma să aducă pe bursă una dintre cele mai valoroase companii de stat, ar aduce un plus de până la un miliard de euro la capitalizarea bursei locale şi ar creşte tranzacţiile zilnice cu câteva sute de mii de euro. Bursa de la Bucureşti a suferit în ultimii cinci ani din cauza lipsei listărilor şi a scăderii tranzacţiilor. Multe firme de brokeraj s-au în­chis, iar fondurile de pensii, care administrează banii a 5,9 mili­oane de români, se plâng că nu mai au în ce să investească.

Finalizarea ofertei depinde însă de interesul pe care fondurile de investiţii străine îl vor arăta pentru acţiunile Nu­clearelectrica, în contextul în care energia nucleară nu este agreată de unii investitori după dezastrul din 2011 de la centrala japoneză Fukushima.

În ultima lună, bursa de la Bucureşti a crescut cu 10% datorită interesului mai ridicat al investitorilor străini. Cotidianul american Wall Street Journal scria ieri că investitorii caută refugiu pe pieţele din Europa Centrală şi de Est în condiţiile în care pieţele americane au început să scadă, astfel că perioada este propice pentru ofertele de acţiuni.

„Este un context echilibrat, bun, şi încă nu sunt elemente care să ne îngrijoreze în perspectiva listă­rilor pe care le avem programate în toamna aceasta“, a declarat Dumitraşcu.

Oferta Nuclearelectrica este un test pentru stat, care-şi mai propune să vândă pe bursă în această toamnă un pachet de 15% din acţiunile Romgaz, pentru care vrea 600 mil. euro. Guvernul şi-a mai asumat şi listările Hidroelectrica şi Elec­trica, însă acestea se vor derula cel mai probabil anul viitor.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO