Burse - Fonduri mutuale

Scurt istoric al unui bancher discret, dar influent

Scurt istoric al unui bancher discret, dar influent
12.07.2010, 23:10 500

Banca Transilvania a fost înfiinţată în 1994 de Horia Ciorcilăalături de un grup de oameni de afaceri din Cluj, reuşind în cei 16ani scurşi de atunci să fie singura instituţie bancară cu capitalprivat românesc dintr-un top zece dominat de marile grupurifinanciare străine şi să fie una dintre cele mai curtate afaceriautohtone de către investitorii străini.
De la un business local, axat în principal pe creditareaîntreprinderilor mici şi mijlocii, Banca Transilvania a crescutîntr-un grup financiar, cu divizii proprii de brokeraj, deadministrare a investiţiilor, leasing. Instituţia a făcut istorieşi la Bursa de Valori Bucureşti, fiind prima bancă care s-a listatîn 1997 (simbol bursier TLV). Ciorcilă este unul dintre puţiniiantreprenori locali care au ştiut cum să atragă finanţare de peBursă, dezvoltarea Băncii Transilvania realizându-se şi cu ajutorulmajorărilor de capital derulate pe piaţa de capital.
Cel mai important moment din istoria băncii rămâne însă atragereaBăncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în acţionariatîn anul 2001, instituţie care a preluat 14,98% din capitalulsocial.
Parteneriatul băncii cu unul dintre cei mai mari investitorifinanciari din regiunea de sud-est a Europei s-a concretizat prinprograme de finanţare a societăţilor micro şi mici, susţinere acreditelor ipotecare şi garanţii comerciale. Prezenţa înacţionariat a BERD a fost un important punct de sprijin pe timp decriză.
Venirea lui Robert Rekkers la conducerea băncii în anul 2002 a fostde asemenea un punct de turnură în dezvoltarea viitoare a băncii,expatul de origine olandeză reuşind să dea unui business localatingerea marilor corporaţii financiare din Vest.
Toate acestea au făcut din Banca Transilvania o ţintă tot mairâvnită de achiziţie, iar presiunile asupra acţionarilor pentruvânzarea pachetului majoritar au crescut, însă Ciorcilă a preferatsă păstreze controlul mizând pe forţa capitalului românesc.
Banca Transilvania a fost una dintre cele mai stabile la nivelulconducerii, având până acum doar doi preşedinţi.
Ca şi Horia Ciorcilă, primul preşedinte al TLV, Iosif Pop a fostpus sub acuzare în 2004 de către Parchetul Naţional Anticorupţie(PNA), fiind acuzat printre altele de spălare de bani.
Toate acuzaţiile s-au dovedit a fi nefondate, iar cunoscuţii luiIosif Pop spun că acesta a primit "o scrisoare cu scuzele derigoare din partea DNA".
La şase ani după cazul lui Iosif Pop, actualul preşedinte al bănciişi acţionar cu 5% din capital este acuzat de manipulare a pieţei decapital, alături de Claudiu Silaghi, fost membru al CA, şi altetrei persoane din cadrul Cyprus Bank România.
Horia Ciorcilă, unul dintre cei mai importanţi antreprenori dinregiunea Ardealului, a devenit cunoscut după ce a vândut operatorultelecom Astral, companie la care a fost unul dintre acţionari,către UPC cu 400 mil. dolari.
"Dacă ar fi să îl descriu pe Horia Ciorcilă, pe care îl cunosc din1994, aş spune că este o persoană pentru care banca a însemnattotul. El a lăsat alte afaceri pe plan secund pentru a se ocupa debancă. Este un om de afaceri exigent care se bucură de mult respectîn Cluj şi nu numai", a spus Ilie Cenan, preşedintele societăţii deadministrare Globinvest din Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO