Burse - Fonduri mutuale

Scumpirea ţiţeiului a lovit importurile de petrol şi vânzările Conpet

Scumpirea ţiţeiului a lovit importurile de petrol şi vânzările Conpet

Foto: Octav Ganea

Autor: Adrian Ionut Cojocar

26.12.2011, 19:17 667

Transportatorul de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), care este unic operator al Sistemului Naţional de Transport ţiţei, gazolină şi etan lichid, a transporat în primele trei trimestre o cantitate de ţiţei din import de 1,58 mil. tone, cu 22% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.

Pe de altă parte, cantităţile de ţiţei transportate pe piaţa internă au rămas la un nivel relativ constant, de 3,2 mil. tone, cu doar 21.000 de tone mai mult decât în anul precedent.

O posibilă explicaţie pentru reducerea volumelor de ţiţei importate este creşterea puternică a preţului petrolului pe piaţa internaţională care nu a ţinut pasul cu cererea la nivel intern. Pe fondul reducerii acesteia companiile petroliere au importat mai puţin ţiţei.

Petrolul a ajuns în trimestrul trei să fie cotat pe piaţa internaţională la un nivel mediu de 94,3 dolari/baril, în creştere cu circa 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se ridica la 68,4 dolari/baril.

Reducerea cantităţii de ţiţei transportat a făcut ca profitul din exploatare al Conpet să se diminueze în primele nouă luni cu aproape 30%, la 26,75 mil. lei.

Pe de altă parte, veniturile companiei au stagnat în acelaşi interval, la circa 304 mil. lei.

Lichidităţile importante deţinute de Conpet şi deprecierea leului au ajutat-o să-şi majoreze câştigurile de pe partea financiară, din care firma a obţinut un profit de 8,9 mil. lei, cu 56% peste cel realizat în primele nouă luni din 2010.

La 30 iunie Conpet deţinea plasamente pe termen scurt, precum depozitele bancare, în valoare de 197,7 mil. lei, reprezentând două treimi din capitalizarea de piaţă a companiei, care se cifrează la aproape 300 mil. lei.

Compania este deţinută de stat şi a distribuit în fiecare an dividende importante.

Anul trecut, Conpet a plătit acţionarilor 34,8 mil. lei sub formă de dividende brute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO