Burse - Fonduri mutuale

SCT Bucureşti a intrat în insolvenţă

SCT Bucureşti a intrat în insolvenţă

Autor: Radu Bostan

23.12.2015, 00:10 3365

SCT Bucureşti (simbol bursier SCTB), o companie de con­strucţii controlată în trecut de Horia Simu, a intrat în insol­venţă după o luptă cu creditorii în instanţe care a durat doi ani, timp în care compania a pierdut contracte şi a intrat pe pierdere.

Creditorii au cerut insolvenţa companiei încă din anul 2013 şi au obţinut o decizie în acest sens în septembrie 2014, însă procedura a fost suspendată o lună mai târziu. Ulterior, o parte din creditori au renunţat la pretenţii, dar unul a ob­ţinut declararea din nou a insolvenţei SCT în decembrie 2015.

SCT a pierdut 30 milioane de lei în 2014, faţă de un profit de 244.000 de lei în 2013, din cauza întârzierilor la demararea unui contract de protecţie costieră a litoralului, care au dus şi la scăderea cifrei de afaceri cu 77% în 2014 faţă de anul anterior, la 20 milioane de lei.

În paralel, participaţiile unora dintre principalii acţionari, Sorin Apostol şi Adrian Andrici, care cumulează 15% din ca­pital, au fost executate şi scoase la licitaţie prin vânzare spe­cială la ordin. Apostol este proprietarul casei de brokeraj Swiss Capital, iar Andrici este un investitor de pe bursă şi finan­ţator al CS Universitatea Craiova.

Cei mai mari acţionari ai SCT sunt două firme: Do-Rom Beteiligungs Viena şi CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara, care împreună cumulează 65%. Ambele societăţi au fost deţinute de omul de afaceri Horia Simu, fostul proprietar al producătorului de cupru Cuprom Baia Mare. Nu este clar cine este acum acţionarul celor două societăţi. Numele lui Andrici şi Simu au apărut în scandalul retrocedărilor ilegale.

SCT, ale cărei acţiuni au fost suspendate de la tranzacţionare, valora 5,7 mil. lei pe piaţa AeRO.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO