Burse - Fonduri mutuale

Un nou scandal în America: Acţiunile GameStop au crescut cu 686% în trei săptămâni, sau cum un război dus între investitorii aliaţi pe internet şi cei care pariază pe scăderea acţiunilor de pe Wall Street distruge orice lecţie din manualele bursiere

Un nou scandal în America: Acţiunile GameStop au...

Autor: Tibi Oprea

31.01.2021, 12:11 4207

♦ Frenezia Gamestop a atras şi atenţia lui Elon Musk, care a postat „gamestonk“ pe Twitter. În urma postării, preţul acţiunilor GameStop s-a dublat. 

GameStop Corp (simbol bursier GME), un retailer american de jocuri video, electronice şi servicii wireless, a devenit unul dintre cei mai atractivi emitenţi pentru investitori în 2021, într-o poveste care ilustrează faţa schimbătoare a peisajului investiţional, în contextul în care în nici o lună acţiunile sale s-au apreciat cu 685,5%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com. 

Aproape un sfert din acest raliu a fost înregistrat pe 26 ianuarie, când Elon Musk a postat pe Twitter „gamestonk", joc de cuvinte format din GameStop şi stonk, un slang pentru cuvântul stocks (acţiuni). În urma postării, acţiunile GME au înregistrat un raliu de 92%, urcând de la 76,8 dolari la 148 de dolari pe unitate.

Ca mulţi alţi retaileri, GameStop a avut de suferit anul trecut din cauza reorientării consumatorilor către online, astfel că pierderile înregistrate au determinat compania să anunţe închiderea a 450 de magazine în 2021. GameStop operează circa 6.500 de magazine în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Europa. Însă, surprinzător, lanţul de magazine cu o istorie de 37 de ani este astăzi ţinta unei bătălii între micii investitori de pe comunitatea Reddit şi shorterii de pe Wall Street care nu prezintă semne de estompare şi care a evidenţiat unele schimbări în paradigma investiţională. 

Cu alte cuvinte, micii investitori au adăugat ordine mari de cumpărare în ideea de a ruina pariurile de pe Wall Street că preţul se va prăbuşi, un pariu care s-a dovedit în ultima lună foarte costisitor pentru profesioniştii financiari.

Miercuri la ora 16.15 (ora României), acţiunile GameStop îşi continuau trendul ascendent, urcând în premarket cu 68,9%, la 250 de dolari pe unitate, arată datele Investing.com. În septembrie 2020, Ryan Cohen, investitor şi fondator al gigantului online de mâncare pentru animale Chewy, a cumpărat un pachet de 13% din acţiunile GameStop. Ulterior preţul a început să crească pe măsură ce investitorii de retail au intrat la cumpărare pentru a beneficia de preţul mic, profitând de ceea ce au văzut ca o oportunitate ideală de cumpărare. Investitorii de pe Wall Street, pe de altă parte, au văzut în piaţă o şansă un pariu pe scădere şi o şansă să shorteze acţiunea.

Short selling-ul sau vânzarea în lipsă presupune împrumutarea acţiunilor unei companii şi vânzarea acestora cu intenţia de a le cumpăra înapoi mai ieftin când preţul scade şi de a marca diferenţa. Multe averi de pe Wall Street au fost realizate prin acest tip de tranzacţionare, însă, la polul opus, dacă preţul urcă, pierderile pot fi uriaşe.

Potrivit The Guardian, circa 71,7 milioane de acţiuni GameStop, în valoare de circa 4,7 miliarde de dolari, sunt în prezent tranzacţionate în lipsă. Însă compania are numai 69,7 milioane de acţiuni disponibile la tranzacţionare, ceea ce înseamnă că în piaţă se tranzacţionează în lipsă peste 100% din acţiuni, potrivit datelor agregate de ZF. Până la 26 ianuarie 2021, aceste pariuri au costat investitorii circa 6,12 miliarde de dolari, sumă care include pierderea de 2,8 miliarde de dolari de luni, 25 ianuarie.

Potrivit calculelor realizate de ZF, în ultimele două săptămâni, acţiunile GME au un avans de 642%, ceea ce înseamnă că au crescut de peste 7 ori, compania ajungând la o capitalizare de 10,3 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO