Burse - Fonduri mutuale

Scaderile externe strica socotelile de inceput de an ale investitorilor

07.01.2008, 17:40 19

Bursa de Valori Bucuresti a cunoscut vineri o revenire pe principalii indici, dupa ce in prima sedinta a anului acestia au inregistrat pierderi.
Evolutia negativa a pietelor de capital internationale a fost principala cauza a scaderilor din prima zi de tranzactionare de la Bursa. Debutul de an a facut astfel exceptie de la regula ultimilor ani, care au inceput cu cresteri semnificative in prima zi de tranzactionare.
Scaderile de pe pietele internationale au continuat si vineri, cand cele mai afectate au fost bursele americane, care au inregistrat cele mai severe scaderi din ultimele luni. Contextul extern nefavorabil ar putea influenta negativ si inceputul acestei saptamani la Bursa.
"Inceputul anului de tranzactionare nu a fost unul spectaculos, in special datorita corelatiei Bursei de la Bucuresti cu pietele internationale, care au inregistrat si ele scaderi la inceputul anului, precum si datorita faptului ca primele zile nu aduc de regula volume mari, mai ales ca deschiderea Bursei a avut loc cu doua zile inainte de venirea weekendului", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. El este de parere ca nu toti investitorii doresc sa cumpere din prima zi de tranzactionare.
Indicele BET, care prezinta evolutia celor mai importante zece companii de la Bursa, a crescut vineri cu 1,76%, dupa ce a deschis anul cu o pierdere de circa 2,6%. BET-C a cunoscut si el o crestere de 1,28%, in vreme ce BET-FI, indicele care prezinta evolutia de ansamblu a societatilor de investitii financiare, a revenit dupa scaderea de 2,6% de joi, crescand cu 0,57%. Pe piata RASDAQ, RASDAQ-C, indicele care cuprinde toate companiile listate pe piata, a crescut vineri cu 0,53%, recuperand astfel din pierderea de 1,93% inregistrata in prima zi de tranzactionare din acest an.
"Este posibil ca Bursa sa inregistreze luni scaderi, in special si datorita perioadei de agitatie de pe pietele internationale, unde au existat pierderi importante," spune Pasol. El este de parere ca pana nu se va linisti perioada de agitatie de pe pietele internationale nu se va putea spune exact ce se va intampla la Bursa.
Pietele internationale au cunoscut vineri corectii importante, continuand astfel trendul de scadere care a caracterizat acest inceput de an. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 a pierdut vineri putin peste 2%, in vreme ce in Statele Unite Dow Jones Industrial Average (DJIE) s-a depreciat cu 1,96%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut vineri cu 0,47%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 1,19 mil. euro (4,28 mil. lei), reprezentand primul rulaj din piata. Anul trecut, SIF Oltenia a cunoscut anul trecut o crestere de aproape 20%, urcand de la 3,82 lei/actiune la inceputul lui 2007 la 4,34 lei/actiune la sfarsitul anului. Grupul SIF-urilor a inregistrat vineri o lichiditate de circa 3,05 mil. euro (10,97 mil. lei), reprezentand 41,89% din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat in sedinta de vineri la un pret de circa 4,26 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au apreciat vineri cu 2,25%, pe fondul unui rulaj de circa 0,87 mil. euro (3,13 mil. lei), printre primele zece din piata. Constantin Jeican, presedintele societatii de asigurari BT Asigurari si membru in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania, a incasat la sfarsitul anului trecut 465.000 de euro (1,67 mil. lei) ca urmare a finalizarii tranzactiei prin care Banca Transilvania a vandut BT Asigurari catre grupul francez Groupama pentru 90 mil. euro. Banca a incasat la sfarsitul anului trecut 76,5 mil. euro, reprezentand 85% din pretul pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut la BT Asigurari.

Actiunile Rompetrol Rafinare ConstanTa (RRC) au crescut in sedinta de vineri cu 2,8%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 0,34 mil. euro (1,23 mil. lei), printre primele zece rulaje din piata. Vicepresedintele pe segmentul de dezvoltare si planificare al grupului Rompetrol, Marius Corcoman-Tarcolea, ar putea prelua anul acesta functia de administrator al Rompetrol Rafinare, detinuta in prezent de vicepresedintele pe retail al grupului, Eric Chis. Decizia de inlocuire urmeaza sa fie analizata in a doua jumatate a lunii ianuarie in adunarea generala a actionarilor. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 0,11 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au pierdut vineri 2,37%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 269.000 de lei. Compania, detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, intentioneaza sa participe la majorarea capitalului social al rafinariei Rafo Onesti prin conversia unor creante in valoare de 45,8 mil. lei in actiuni. Propunerea va fi discutata de actionarii Prospectiuni in sedinta din 22 ianuarie. Operatiunea vizeaza conversia creantelor in 18,3 mil. actiuni, cu valoarea nominala de 2,5 lei pe titlu. In urma operatiunii, Prospectiuni Bucuresti va detine circa 2,27% din rafinarie. Ultima tranzactie cu titlurile Prospectiuni s-a perfectat la un pret de 28,8 lei/actiune.

Titlurile Artego Targu Jiu (ARTE) au sarit vineri cu 8,66%, pe fondul celui mai mare rulaj de pe piata RASDAQ, de aproximativ 296.000 de lei. Producatorul de articole din cauciuc a obtinut in primele noua luni din acest an un profit de 10,5 mil. lei, de peste 2,6 ori mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat in aceeasi perioada cu 26%, ajungand la 154,4 mil. lei. Cresterea profitului a avut la baza activitatea de exploatare, pe partea financiara Artego mentinandu-se pe pierdere, cu 2 mil. lei. Ultima tranzactie cu titlurile Artego s-a perfectat in sedinta de vineri la un pret de 13,8 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO