Burse - Fonduri mutuale

Scăderi masive pe burse în toată lumea. Bursa de la Bucureşti are cea mai slabă şedinţă din iunie 2020 încoace. Pe 26 noiembrie 2021, indicele BET a scăzut cu 3,4%

Scăderi masive pe burse în toată lumea. Bursa de la...

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici

26.11.2021, 18:30 4917

Cu 3,43% s-a depreciat BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, în şedinţa de tranzacţionare de vineri, 26 noiembrie 2021, marcând cea mai abruptă scădere din 11 iunie 2020, adică de aproape 15 luni, arată datele agregate de ZF.

BET-AeRO, indicele pepinierei segmentului principal al BVB, este pe minus cu 1,97%. Bursa românească a intrat astfel în iureşul scăderilor de pe plan extern, generate de temerile privind noua variantă mutantă de coronavirus, descoperită în Africa de Sud.

„O nouă variantă a COVID19, tocmai descoperită, a reintrodus, peste noapte, incertitudinea pe pieţele bursiere. Punerea în discuţie a eficacităţii vaccinurilor în faţa noi variante lasă loc pentru scenarii negative economice ce păreau depăşite. Aflate în zona maximelor, pieţele au reacţionat puternic negativ, acesta fiind cazul şi pieţei locale care a înregistrat cea mai slaba şedinţă a anului curent. Miza s-a mutat din nou în zona medicală, orice ştire privind modul în care noua tulpină COVID acţionează fiind decisivă pentru trendul pe termen scurt al pieţelor bursiere, inclusiv al bursei romaneşti”, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

FTSE 100, indicele bursei din Londra, a scăzut cu 3,6%, în timp ce indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt este pe minus cu 3,8%. FTSE MIB din Milano şi CAC 40 din Paris au înregistrat declinuri de 4,5%, respectiv 4,6%.

Astăzi, a fost raportat primul caz cu tulpina sud-africană din Europa, în Belgia. Varianta a mai fost descoperită până acum în Israel şi Hong Kong. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a declarat că instituţia pe care o conduce va propune, în cooperare cu statele membre, activarea planului de urgenţă pentru a opri cursele aeriene dinspre regiunea Africii de sud din cauza îngrijorărilor privind noua variantă, numită B.1.1.529.

„Piaţă locală s-a corelat cu pieţele internaţionale şi a înregistrat scăderi în ton cu pieţele majore din lume. Noile informaţii privind tulpina din Africa de Sud au influenţat în mod categoric pieţele care oricum se aflau într-o perioadă de incertitudine din cauza inflaţiei ridicate şi a presiunilor pentru creşterea ratelor dobânzilor. Informaţiile acestea au apărut neaşteptat în piaţă, într-o perioadă cu volume destul de scăzute, accentuând astfel scăderile şi conducând, în unele cazuri, chiar şi la panică în rândul investitorilor”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO