Burse - Fonduri mutuale

Scădere de 1,7% pe bursă pentru acţiunile Electrica

Scădere de 1,7% pe bursă pentru acţiunile Electrica

Autor: Vlad Popescu

07.07.2014, 14:32 482

Titlurile Electrica se tranzacţionau la 11,06 lei la jumătatea şedinţei bursiere, după ce vineri au închis în urcare cu 2,27%, la 11,25 lei.

Electrica a realizat cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în România, prin care a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro). Statul român a transferat astfel către investitori privaţi pachetul majoritar de 51% din acţiunile companei.

Acţiunile Erste Bank (EBS) au coborât cu 2,93% în prima parte a zilei, la 84,4 lei, după ce au pierdut vineri 15% din valoare. Instituţia bancară a anunţat la finele săptămânii trecute că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Indicele de referinţă al Bursei, BET Plus, a scăzut cu 0,52% până la ora 14:00. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât totodată cu 0,49%.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3), printre cele mai lichide din piaţă luni, au căzut cu 1,16%, la 0,3069 lei.

SIF Transilvania a finalizat, vineri, majorarea capitalului de la 109,21 milioane lei la 218,42 milioane lei prin capitalizarea unor rezerve de 109,21 milioane lei, constituite din profitul înregistrat anul trecut. Fiecare acţionar va primi gratuit o acţiune nou emisă pentru fiecare titlu deja deţinut. Operaţiunea a fost aprobată de acţionarii companiei în luna aprilie şi a primit avizul ASF în luna iunie.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,45% în prima parte a şedinţei de luni.

Indicele BET-NG, al titlurilor din sectorul energiei, a scăzut cu 0,75%.

Investitorii au tranzacţionat în prima jumătate a zilei pe platforma BVB acţiuni de 13,88 milioane lei (3,16 milioane euro), rulaj asigurat de Electrica şi alte câteva acţiuni lichide.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,5%, iar indicele extins BET-BK cu 0,68%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Bursele vest-europene au scăzut uşor în prima parte a şedinţei de luni, investitorii reevaluând preţurile acţiunilor după cea mai bună săptămână începând cu luna martie. Indicii futures pentru piaţa SUA, care a rămas închisă vineri de Ziua Independenţei, anunţă scăderi la debutul şedinţei de luni, înaintea sezonului de raportare financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO