Burse - Fonduri mutuale

Saxo Bank: Tensiunile din Orientul Mijlociu duc la creşterea preţurilor petrolului şi aurului

Saxo Bank: Tensiunile din Orientul Mijlociu duc la...

Autor: Cristina Bellu

07.01.2020, 09:49 149

Tensiunile din Orientul Mijlociu apărute în urma atacului american asupra unui general iranian de la Bagdad cresc riscul întreruperilor de rezerve, în timp ce investitorii se refugiază spre aur pe măsură ce stocurile scad şi apar presiuni inflaţioniste, arată o analiză a Saxo Bank.

“Calificarea de investiţie sigură a aurului a primit un nou impuls şi a crescut şi mai mult pe baza recentei redresări de la final de decembrie pentru a se afla acum la mai puţin de 1% de vârful din septembrie, la 1.557 dolari pe uncie. Totodată, ţiţeiul Brent a atins 69,15 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la atacurile din septembrie asupra Aramco din Arabia Saudită”, spun analiştii Saxo Bank.

În acelaşi timp, combinaţia dintre stimulentele băncilor centrale şi preţurile tot mai mari ale energiei şi hranei indică faptul că inflaţia sau riscul inflaţiei vor deveni tema anului 2020.

“Deşi au existat maxime record la acţiuni şi un apetit pentru risc mai mare, aurul a reuşit să atingă doar o corecţie slabă faţă de vârful din septembrie înainte de a-şi relua redresarea pe parcursul lunii decembrie”, se menţionează în analiza Saxo Bank, care arată că 55 de mărfuri alimentare cheie au crescut cu 10% de la an la an în noiembrie.

„Dat fiind că ţiţeiul este, în prezent, în creştere cu peste 30% de la an la an, perspectiva pentru creşterea inflaţiei prin costuri de producţie mai mari nu face decât să susţină perspectiva preţurilor mai ridicate ale aurului”, concluzionează analiştii Saxo Bank.

În România, BNR a cotat luni gramul de aur la maximul istoric de 216,3 lei pe unitate, în creştere cu 1,2% faţă de şedinţa precedentă, dinamică determinată de aprecierea metalului preţios pe pieţele externe pe fondul intensificării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

BNR calculează cotaţia gramului de aur de la Bucureşti în funcţie de cotaţiile de pe plan extern uncie-dolar american şi în funcţie de paritatea leu-dolar american.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO