Burse - Fonduri mutuale

Salariatii Electromagnetica iesiti din PAS detin actiuni de 6,5 mil. euro

20.03.2008, 19:21 295

Vlad Florea, directorul comercial al producatorului de electricitate Electromagnetica Bucuresti (ELMA), si Belu Dimitrie, fostul sef de sindicat, recent pensionat, sunt cei mai mari actionari persoane fizice ai companiei, participatiile acestora valorand pe piata 3,4 mil. euro (12, mil. lei).
Belu Dimitrie, care detine un pachet de circa 2,37% din actiuni, este unul din fostii membri ai Asociatiei (PAS) de la Electromagnetica si care a iesit recent din asociatie alaturi de alti salariati ale caror participatii cumulau 12,3% din capitalul societatii. Acestia pot vinde acum actiuni in valoare de circa 6,5 mil. euro pe Bursa RASDAQ.
La ultimul pret de ieri, de 0,58 lei/actiune, valoarea companiei se ridica la 53 mil. euro.
Actiunile Electromagnetica au reintrat la tranzactionare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce au fost suspendate mai mult de patru luni pentru splitarea valorii nominale de la 0,23 lei la 0,1 lei/actiune.
"Li se da voie acum sa plece din Asociatie, iar regulile sunt mult mai permisive in acest sens. Nu-i putem tine cu forta", spune Ilie Frasineau, directorul economic al Electromagnetica Bucuresti.
Vlad Florea detine de mai bine de un an si jumatate un pachet de 4,09% din actiuni, care valoreaza pe Bursa circa 2,16 mil. euro (8 mil. lei).
Cu recentele schimbari in actionariatul companiei, salariatii Electromagnetica si-au redus controlul asupra societatii, acestia mai detinand un pachet de 36,8% din companie, fata de aproape 50% la jumatatea anului trecut.
In aceste conditii, producatorul de electricitate poate fi tinta unei preluari pe Bursa, in conditiile in care free-floatul (n.r. actiuni libere la vanzare) depaseste 40% din capitalul Electromagnetica.
SIF Oltenia detine un pachet de 10,1% din companie, iar fondul de investitii american Broadhurst, care in ultima perioada a adoptat o politica de dezinvestire pe piata noastra, controleaza circa 8,5% din actiuni.
SIF Banat-Crisana are titluri Electromagnetica ce reprezinta 3,7% din capitalul societatii.
Electromagnetica si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 267,1 mil. lei (74,2 mil. euro), cu 4,5% mai mica fata de cea realizata in 2007, pe fondul unui profit brut in scadere cu 22%, la 13,9 mil. lei (3,86 mil. euro).
"La bugetarea indicatorilor am avut in vedere prudenta. Noi in fiecare an procedam in acest fel", a precizat Frasineanu.
El a mai precizat ca la calculul bugetului pe acest an a contat si faptul ca o parte dintre clientii Electromagnetica au dorit sa incheie contracte de transport si distributie a energiei electrice direct cu Electrica.
Pentru 2008, investitiile previzionate se ridica la 11,46 mil. euro, mai mult decat duble fata de anul precedent, din care 5 mil. euro sunt alocate modernizarii si reabilitarii microhidrocentralelor, iar restul pentru achizitii de terenuri si de echipamente noi.
Investitiile vor fi acoperite din sursele proprii, reprezentate in principal din profitul anului 2007, de 15,2 mil. lei (4,5 mil. euro), si credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO