Burse - Fonduri mutuale

S&P: Default-ul gigantul imobiliar Evergrande este foarte probabil. Imensele datorii ale firmei o vor prinde din urmă

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

18.11.2021, 17:21 2541

Dezvoltatorul imobiliar China Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, va demara, cel mai probabil, procedurile de default, întrucât compania şi-a pierdut în principiu businessul care a consacrat-o, reiese dintr-un raport al analiştilor S&P Global Ratings, citat de CNBC.

Anul trecut, Evergrande a fost al doilea cel mai mari dezvoltator chinez de real estate în funcţie de vânzări. Precum alţi dezvoltatori din a doua economie a lumii, compania a vândut apartamente înainte de a fi completate, modalitate prin care a generat capital pentru proiectele viitoare.

În pofida abilităţii societăţii de a vinde active şi de a găsi metode de a-şi achita la timp plăţile, „imensele datorii ale Evergrande o vor prinde din urmă”, scrie S&P.

„Firma şi-a pierdut capacitatea de a vinde locuinţe noi, ceea ce înseamnă că principalul său model de business este mort, ceea ce face puţin probabilă plata datoriilor. Încă suntem de părere că default-ul este extrem de probabil.”

Deşi compania a reuşit să evite default-ul prin plăţi de ultim moment, analiştii spun că marele test al Evergrande va consta într-o serie de obligaţiuni de 3,5 miliarde de dolari, care vor trebuie acoperite în primăvara anului viitor.

De-a lungul ultimului deceniu, valoarea proprietăţilor Evergrande aflate sub construcţie a crescut atât de rapid încât a depăşit valoarea proiectelor completate, cât şi numărul de proiecte pe care compania era în stare să îl vândă. Banca Populară a Chinei a declarat în octombrie că situaţia Evergrande este unică, iar majoritatea grupurilor de real estate sunt stabile.

„Credem că guvernul vrea să destindă atmosfera într-o manieră controlată sau va lăsa să aibă loc o restructurare ordonată a datoriilor. Autorităţile vor să maximizeze numărul de locuinţe completate de Evergrande, vândute înaintea proceselor propriu-zise de construcţie, pentru a proteja interesele cumpărătorilor, dar şi pentru a plăti contractorii şi micile businessuri care susţin firma”, spun analiştii S&P.

Anterior, compania şi-a avertizat investitorii că se confruntă cu un posibil default. După şedinţa de tranzacţionare de joi din Hong Kong, acţiunile Evergrande erau pe minus cu 5,7%. Declinul din 2021 depăşeşte 80%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO