Burse - Fonduri mutuale

Rusii taie un sfert din productia Alro Slatina

12.11.2008, 18:25 38

Grupul Vimetco, controlat de omul de afaceri rus Vitali Macitschi, intentioneaza sa scada anul viitor productia combinatului de aluminiu Alro Slatina (ALR) cu pana la 25% si sa reduca "substantial" numarul de angajati ai combinatului de la Slatina, pentru a creste eficienta grupului si a reduce costurile, in contextul deteriorarii conditiilor de piata, potrivit unei raportari emise ieri de compania olandeza pe Bursa de la Londra.

Combinatul din Slatina are circa 4.300 de angajati, iar productia ar urma sa fie redusa cu pana la 65.000 de tone, de la circa 260.000 de tone in prezent.
Grupul va opera "reduceri riguroase de costuri, inclusiv externalizarea serviciilor care nu au legatura cu activitatea de baza, vanzarea activelor neesentiale, o reducere substantiala a personalului din Romania si instalarea unui laminor de ultima generatie in China, masuri care vor contribui la cheltuieli pe tona mai scazute", potrivit aceleiasi raportari.
La nivelul industriei romanesti, majoritatea jucatorilor importanti au anuntat in ultimele saptamani reduceri de productie si disponibilizari de amploare, in contextul reducerii cererii pe plan mondial ca urmare a crizei internationale.
Combinatul de la Alro a exportat anul trecut 80% din produsele primare si aproape 90% din cele procesate, in special in SUA si Anglia, tari afectate puternic de criza, numai o mica parte din productie indreptandu-se spre piata interna.
In plus, cererea scazuta de pe plan mondial a determinat o reducere substantiala a pretului aluminiului, acesta ajungand in prezent sa fie tranzactionat pe Bursa de la Londra la un pret de circa 1.900 de dolari pe tona, fata de peste 3.000 de dolari, nivelul maxim atins in luna iulie a acestui an. Pretul aluminiului s-a intors astfel la niveluri de acum 3-4 ani de zile, in conditiile in care in 2006 si 2007 cotatia s-a mentinut in jurul a 2.600 de dolari pe tona.
Anuntul Vimetco de reducere a productiei anul viitor vine dupa ce in primavara acestui an grupul olandez a renuntat la planul de dublare a capacitatilor de productie din Romania pentru a investi pe piata din China.
In septembrie, conducerea Vimetco se arata deranjata de reducerea pretului la aluminiu la 2.500 de dolari, spunand ca acest lucru va afecta profitul companiei. Totusi, cel mai mult ar putea avea de suferit afacerile combinatului, care depind in mare masura de pretul aluminiului, in conditiile in care si preturile la materii prime, respectiv alumina, au inregistrat o scadere substantiala, fapt ce ar mai atenua din impactul asupra profitabilitatii companiei.
Pe primele sase luni profitul producatorului de aluminiu s-a redus cu 8,2%, ajungand la 218,9 mil. lei (60 mil. euro). Afacerile din primul semestru s-au cifrat la 999,5 mil. lei (273,7 mil. euro), mai mici cu 9,3% decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, care s-au ridicat la 1,1 mld. lei (333,2 mil. euro). Rezultatele la noua luni vor fi publicate vineri, 14 noiembrie.
Titlurile Alro s-au depreciat pe Bursa cu circa 60% in acest an, ajungand ieri sa fie tranzactionate la un pret de 3,4 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 642 mil. euro. In vara anului trecut, Alro a atins o valoare de piata record, de 2,3 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO