Burse - Fonduri mutuale

Rusii de la Rafo cer garantii de stat pentru a lua credite de la banci de 330 mil. euro

07.06.2009, 18:02 23

Actionarii Rafo Onesti (RAF) vor analiza luna viitoare posibilitatea accesarii unui imprumut de 330 de milioane de euro de la mai multe banci comerciale, cu garantia statului, pentru finantarea investitiilor necesare in modernizarea rafinariei, potrivit reprezentantilor companiei.

Propunerea care va fi discutata in adunarea generala a actionarilor de la inceputul lunii iulie vine in contextul in care pe 23 martie actionarul majoritar al Rafo, Iakov Goldovskiy, si conducerea rafinariei au avut o intalnire cu premierul Emil Boc pentru a discuta pe aceasta tema. Potrivit unui articol publicat de Saptamana Financiara, Boc ar fi promis in cadrul acestei intalniri ca va sprijini "in termeni legali" demersurile investitorilor rusi.
Potrivit Mediafax, solicitarea Rafo catre Emil Boc viza garantarea de catre Guvern a unui imprumut de peste 300 mil. euro. Aceasta solicitare urma sa fie analizata de catre Ministerul Finantelor in cadrul unui pachet financiar de sprijiniire a mai multor companii. Proiectul de finantare prin intermediul caruia se solicitau garantiile guvernamentale trebuia depus de Rafo la Ministerul Finantelor pana pe data de
15 aprilie.
Rafo s-a bucurat in ultimii ani de sprijinul unor membri ai PD-L, printre care Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele partidului. Fostul administrator al rafinariei Marin Anton este in prezent membru al PD-L, fiind numit la inceputul anului in functia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, condus de Radu Berceanu.
 
Are nevoie de bani pentru a finaliza modernizarea in 2010
Potrivit reprezentantilor companiei banii vor fi folositi pentru "modernizarea si reconstruirea rafinariei Rafo in complex petrochimic cu productie de hidrocarburi aromatice". In prima jumatate a anului 2008, activitatea rafinariei a fost oprita, pentru inceperea unui program de modernizare, cu investitii de 330 mil. euro, fapt ce ar permite ca dupa repornire Rafo sa poata prelucra trei milioane de tone de titei pe an. Reluarea productiei era preconizata pentru trimestrul al patrulea al acestui an.
Anuntul privind programul de investitii a venit la scurt timp dupa ce rafinaria a anuntat ca a reusit sa se achite de toate datoriile pe care le avea la statul roman si care se ridicau la circa 250 mil. euro. Datoriile au fost achitate de catre firma Petrochemical Holding, inregistrata in Austria, care administreaza in prezent Rafo.
Ulterior Rafo a derulat si o majorare de capital, prin conversia datoriilor de circa 1,58 mld. lei (395 mil. euro) in actiuni, in urma careia Petrochemical Holding a ajuns sa detina 31,6% din actiuni, iar firma Calder A controleaza 36% din actiuni, in timp ce Balkan Petroleum, firma pe care rusii au cumparat-o de la Marian Iancu, si-a redus participatia la 21%. Toate cele trei firme sunt controlate de Goldovskiy si partenerii sai de afaceri, potrivit relatarilor din presa.
Majorarea de capital a fost blocata insa de fondul de investitii Broadhurst, care a obtinut anularea ei la Tribunalul Bacau, decizia fiind atacata de Rafo la Curtea de Apel Bacau. Astfel, la Depozitarul Central, Balkan Petroleum figureaza cu 98% din actiunile Rafo, iar compania continua sa inregistreze datorii de 1,9 miliarde de lei (455 de milioane de euro) si capitaluri proprii negative, conform raportului administratorilor pe 2008, ceea ce face mai dificila obtinerea unor credite.
Compania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 372 mil. lei (101 mil. euro) si pierderi de 85,3 mil. lei (23,1 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO