Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol primeşte răgaz de trei ani la explorarea din Satu Mare

Rompetrol primeşte răgaz de trei ani la explorarea din...

Autor: Radu Bostan

23.07.2015, 00:04 553
Rompetrol SA, divizia de up­stream a grupului Rompetrol Rafinare (RRC), şi firma canadiană Serinus Energy au ce­rut prelungirea cu trei ani a licenţei de ex­plo­rare a unui perimetru de gaze din Satu Mare, având nevoie de mai mult timp pentru investigaţii geo­fizice şi foraje.

Perimetrul este situat la gra­niţa cu Ungaria şi cu Ucraina şi a fost ex­plo­rat par­ţial de către Seri­nus Energy, una dintre son­de identificând re­zerve posi­bi­le de 750 mi­lioa­ne de me­tri cubi de ga­ze natu­ra­le, echivalent cu circa 6% din consumul naţional anual.

După ce au ajuns la sfârşitul perioa­dei iniţiale a concesiunii, cele două com­panii cer acum prelungirea cu încă trei ani a licenţei, pentru a executa un „program suplimentar de lucrări obli­ga­toriu care le va da titularilor posibilitatea prin executarea unor noi lucrări de foraj şi achiziţie seismică 3D să efectueze o ana­liză completă a datelor colectate şi să asigure o interpretare cât mai precisă a acestor date în vederea creşterii şanselor de identificare a unui zăcământ comer­cial“, arată un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Serinus deţine 60% din concesiune şi suportă în această etapă toate chel­tu­ie­lile de explorare, care s-au ridicat la 12,3 mil. dolari în 2014 şi la 3,6 mil. dolari în primul tri­mestru din 2015. Com­pania este lis­ta­tă pe bur­sa din Var­şovia şi pe cea din To­ron­to şi a achizi­ţionat acum câţiva ani firma Winstar Re­sour­ces, partenerul ini­ţial al Rompetrol în acest perimetru.

Spre deosebire de concurentul său pe piaţa carburantului, OMV Petrom (SNP), Rompetrol are o amprentă re­du­să în segmentul de upstream, adică de ex­plorare şi producţie de hidro­car­buri. În afară de perimetrul din Satu Mare, com­pa­nia controlată de grupul kazah KazMunaiGas deţine două licenţe de explorare în judeţul Vrancea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO