Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol isi elibereaza actiunile de sub gajul AVAS

02.02.2007, 19:02 24

Grupul petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a primit ieri notificarea din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in care se preciza ca si-a indeplinit obligatiile asumate la privatizarea Petromidia. Astfel, tranzactia iese de sub monitorizarea institutiei.
In urma acestei decizii, 1,1 mil. actiuni Rompetrol Rafinare detinute de Rompetrol BV vor iesi de sub gajul catre AVAS. Acestea reprezinta 5% din capitalul companiei, iar prin gajarea acestora Rompetrol si-a garantat obligatiile investitionale.
"Documentul emis astazi (01.02.2007) de AVAS demonstreaza ca orice acuzatie legata de modul in care a fost derulata privatizarea Petromidia este neintemeiata", a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.
Grupul Rompetrol a preluat in 2001, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, complexul petrochimic Midia Navodari si a schimbat numele firmei in Rompetrol Rafinare.
In contractul de privatizare grupul s-a angajat sa realizeze, printre altele, investitii de mediu, tehnologice si de capital in valoare de 225 de milioane de dolari (180 de milioane de euro) pe o perioada de cinci ani. Potrivit informatiilor grupului, investitiile derulate in ultimii cinci ani s-au ridicat la peste 300 de milioane de dolari (240 de milioane de euro). Actiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate ieri de la sedinta de tranzactionare de pe BVB, dupa ce compania a primit notificatia de la AVAS, intrucat anuntul firmei ar putea influenta semnificativ cotatia. Rompetrol a crescut anul acesta la bursa cu 22%.
La momentul privatizarii, Petromidia avea o cifra de afaceri de 286 de milioane de dolari si procesa mai putin de 1 milion de tone de titei pe an.
La sfarsitul anului 2005, compania inregistra o cifra de afaceri de 2,15 mil. dolari (1,72 mil. euro) si un profit operational de 157,8 milioane de dolari (126 de milioane de euro).
In prezent, grupul Rompetrol deruleaza activitati in 13 tari, iar pentru acest an estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de 7,5 mil. dolari (6 mil. euro), fata de nivelul de 6 mil. dolari (4,8 mil. euro) prognozat pentru sfarsitul anului trecut. Aproape jumatate din afacerile grupului Rompetrol pentru acest an sunt derulate prin intermediul diviziei de trading care va ajunge sa ruleze un volum de afaceri de 3,7 mil. dolari (aproximativ 3 mil. euro).
Reprezentantii grupului estimeaza pentru anul acesta un profit operational de 270 de milioane de dolari (213 milioane de euro).
Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat de la inceputul anului trecut cel mai rapid ritm de crestere din actiunile lichide listate la Bursa, inregistrand o apreciere de aproximativ 23%. Principalele motive care au sustinut ascensiunea titlurilor Rompetrol Rafinare au fost, pe de o parte, recomandarea de "cumparare" data de analistii de la ING Bank in raportul de analiza al companiei emis pe 18 ianuarie. Potrivit unor surse din piata, analistii de la ING au stabilit un pret "tinta" pentru actiunile Petromidia de 0,156 lei/actiune, in ziua precedenta prezentarii raportului actiunile fiind cotate la un pret de 0,095 lei/actiune. Pe de alta parte, Patriciu a anuntat la inceputul anului ca este dispus sa scoata la vanzare un pachet de 10-22% din actiunile grupului pentru a-si finanta achizitiile pe care le are in vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO