Burse - Fonduri mutuale

​Romgaz, lichiditate pe 2 octombrie de şapte ori peste media anului. “În T4, statul obişnuieşte să ceară dividende suplimentare”

​Romgaz, lichiditate pe 2 octombrie de şapte ori peste...

Autor: Liviu Popescu

02.10.2019, 18:32 974

Romgaz (simbol bursier SNG), producător şi furnizor de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a înregistrat miercuri tranzacţii de circa 20 milioane de lei la bursa de la Bucureşti, cele mai mari din primăvara şi de şapte ori peste media anului, potrivit datelor BVB. Spre comparaţie pe 1 octombrie compania a înregistrat tranzacţii de 2,4 mil. lei.

Valoare medie a unei tranzacţii a fost de 166.000 de lei, ceea ce denotă în mare parte prezenţa unor investitori instituţionali la acest emitent, un interes surprinzător în contextul în care compania de stat nu a avut raportări cu impact semnificativ asupra rezultatelor financiare. De altfel la 17:20 a fost înregistrată şi o tranzacţie de 2,5 mil. lei. Preţul unei acţiuni a scăzut cu 0,5%.

Însă, spun analiştii, situaţia de pe ultima sută de metri din 2018, când statul român a luat prin surprindere piaţa de capital prin solicitări de dividende suplimentare, s-ar putea repeta şi anul acesta.

“Ne aflăm în ultimul trimestru al anului, perioada în care statul obişnuieşte să ceară dividende suplimentare”, explică Luca Nicolae, analist de investiţii la Tradeville, interesul investitorilor la Romgaz.

Prin urmare, lichiditatea pe acest emitent este posibilă să fie determinată de aşteptările ca cea mai valoroasă companie de stat listată la bursa să acorde o rundă de dividende în contextul în care anul trecut a fost primul emitent care a notificat bursa că statul român a făcut solicitări în acest sens. La S1/2019 Romgaz are numerar în valoare de 866 milioane de lei şi rezerve de 1,6 miliarde de lei. Pe de altă parte şi Transgaz a înregistrat tranzacţii ridicate faţă de media anului, respectiv 2,5 milioane de lei.

Luca Nicolae mai spune că Romgaz face parte din cele trei companii propuse de FTSE Russell pentru a fi introduse în indicele All Cap, ceea ce crează premisele unor noi intrări de capital. “În contextul în care consumul de gaze naturale scade chiar dacă preţul pentru consumatorii casnici a fost plafonat la 68 lei/MWh, premisele de reliberalizare a preţului gazelor naturale, ar putea avea un impact pozitiv asupra rezultatelor companie”, spune el.

Romgaz a livrat în primele nouă luni un randament de 48% cu tot cu dividende, fiind astfel pe locul trei în topul celor mai performante acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO