Burse - Fonduri mutuale

Romgaz anunţă că a dat în judecată mai mulţi foşti angajaţi în funcţii de conducere pentru a recupera sporuri acordate nejustificat în 2013 şi 2014, în valoarea de 9,1 mil.lei

Romgaz anunţă că a dat în judecată mai mulţi foşti...

Autor: Roxana Rosu

12.06.2018, 17:10 277

Mai mulţi angajaţi care au ocupat funcţii de conducere în cadrul Romgaz au fost daţi în judecată de companie pentru recuperarea unor sporuri acordate în 2013 şi 2014 pentru ”lucru sistematic peste programul normal de lucru”, în valoare totală de 9,1 milioane lei, în urma unei decizii a Curţii de Conturi din 2016, a anunţat cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale pentru România într-un anunţ publicat la BVB.

”In cursul anului 2016, activitatea Romgaz a facut obiectul unui control al Curtii de Conturi a Romaniei – Camera de Conturi Sibiu, in urma controlului fiind emisa Decizia nr. 26/01.06.2016. Printre masurile dispuse de Curtea de Conturi prin Decizia nr. 26/2016 este prevazuta:  “Identificarea platilor nejustificate reprezentand sporul acordat pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru, calcularea, stabilirea intinderii prejudiciului si recuperarea acestuia conform prevederilor legale”., se arată în comunicatul Romgaz semnat de directorul general Corin Emil Cindrea. 

Potrivit deciziei Curţii de Conturi, Romgaz a acordat persoanelor cu funcţii de conducere un spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru, fără ca acest timp să fie demonstrat prin documentele legale de evidenţă din care sa rezulte timpul efectiv lucrat peste programul normal de lucru.

Valoarea abaterii pe eşantionul verificat de Curtea de Conturi în 2016 este de 9,1 milioane lei, din care 4,5 milioane lei sport pentru fucnţii de conducere acordat în 2013 şi 2,7 milioane lei pentru sporuri acordate în ianuarie-iulie 2014, plus 1,8 milioane lei sume incluse în salariu aferent sporului în perioada august-decembrie 2014.

”Având in vedere faptul ca Decizia Curtii de Conturi are caracter executoriu, Conducerea Romgaz, prin structurile de specialitate, a stabilit intinderea presupusului prejudiciu (Decizia Curtii este contestata in instanta) si a dispus masuri de recuperare a acestuia. In scopul recuperarii sumelor identificate ca prejudiciu si, pentru a preintampina demararea unor litigii impotriva salariatilor, initial, s-au transmis notificari catre salariatii care au incasat aceste sume, in vederea recuperarii lor pe care amiabila”, a anunţat marţi Romgaz.

Dar, întrucat recuperarea pe cale amiabila nu a fost posibila in cazul tuturor salariatilor notificati, societatea a demarat actiuni judecatoresti.

Până în prezent s-au inregistrat pe rolul Tribunalului Sibiu 60 de dosare avand ca obiect recuperarea acestor sume, dosare in care calitatea de parat este detinuta de o parte a personalului de conducere - Sediu Romgaz.

 ”In perioada imediat urmatoare vor fi formulate actiuni judecatoresti in vederea recuperarii sporului acordat pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru si impotriva angajatilor din cadrul sucursalelor Romgaz, care au beneficiat de aceste sume. ”

Romgaz (SNG) şi-a bugetat pentru 2018 un profit net de 1,3 miliarde de lei, în scădere cu 30% faţă de cel realizat în 2017 la venituri totale de 4,6 miliarde de lei, minus 8%.

Romgaz are o capitalizare de 14 miliarde lei, valoarea acţiunilor companiei majorându-se cu 17% în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO