Burse - Fonduri mutuale

Romgaz a pus accentul pe termen scurt şi investiţiile în explorare au stagnat

Romgaz a pus accentul pe termen scurt şi investiţiile...

Autor: Radu Bostan

26.03.2015, 00:06 529
Producătorul de gaze Romgaz (sim­bol bursier SNG), controlat de stat, a investit anul trecut mai mult în producţie şi înma­ga­zi­nare, şi a menţinut aproape constant bu­ge­tul de explorare de noi perimetre. Compania s-a orientat astfel pe termen scurt, abordare ris­can­tă pentru un producător de hidrocarburi care exploatează în principal zăcăminte foarte vechi.
 
Compania a realizat în 2014 investiţii de un miliard de lei, cu 238 milioane de lei mai mari decât în 2013. Diferenţa s-a datorat mai ales majorării cu 152 mil. lei a inv­es­tiţiilor în foraje de exploatare, noi sonde de pro­ducţie şi de­po­zite de gaze, în timp ce in­ves­tiţiile în explo­rare au avansat cu doar 8 mil. lei faţă de anul anterior, arată raportul anual.
 
Abordarea Romgaz contrastează cu cea a rivalilor de la OMV Petrom (SNP), care şi-au mărit investiţiile în explorare de la 453 mil. lei în 2013 la 1,2 miliarde de lei în 2014.
 
Canalizarea investiţiilor către rezultatele ime­diate a dat însă roade, pentru că, prin fo­ra­je noi şi redezvoltarea câmpurilor vechi, Rom­gaz a reuşit în ultimii ani să pună stop decli­nului natural al cantităţii de gaze extrase din zăcăminte. După ce a scăzut de la 17,3 mi­liar­de de metri cubi în anul 1990 la 5,8 mi­liarde de metri cubi în 2009, producţia Romgaz s-a stabilizat începând din 2010 la 5,6-5,7 miliarde metri cubi anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO