Burse - Fonduri mutuale

Românii au contribuit cu 3,5 mld. lei în 2014 pentru pensia privată de peste 20 de ani

Românii au contribuit cu 3,5 mld. lei în 2014 pentru...

Autor: Roxana Pricop

06.01.2015, 00:04 390

Fondurile de pensii private obli­gatorii au strâns contribuţii brute de 3,537 miliarde de lei în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor emise de Asociaţia Pensiilor Private  - APAPR. Contribuţiile strânse de fon­durile obligatorii sunt echivalente unei cote de 4,5% din salariul brut. În 2013, când cota de participare a fost de 4%, contribuţiile brute totale au fost în valoare de 3,1 miliarde de lei. Activele fondurilor de pensii obligatorii au urcat la 18,7 miliarde de lei la 30 noiembrie.

Un număr de 3,8 milioane de români, din totalul de 6,2 milioane, au con­tribuit în noiembrie într-un fond de pensii private obligatorii. Din cele 6,2 milioane de persoane, un număr apro­xi­mativ de 171.000 nu au avut nicio con­tribuţie virată de la începutul pilonului II în România, în luna mai 2008.

La finalul lunii septembrie, valoarea medie a unui cont de pensie privată obli­gatorie era de 4.189 de lei (aproximativ 950 euro), în creştere cu 25% faţă de 31 decembrie 2013, potrivit unui raport al Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF).

Această sumă este rezultatul contribuţiilor lunare plătite de angajaţi din salariu timp de şase ani şi al randamentului obţinut de fondurile de pensii din investiţiile pe care le-au făcut cu banii strânşi de la participanţi.

Cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii sunt titlurile de stat, cu o pondere de 67% din activele totale. Fondurile mai investesc aproximativ 20% din active în acţiuni ale com­paniilor listate pe bursa de la Bucureşti, dar şi pe alte burse din Uniunea Euro­peană.

După primele nouă luni din an, câştigurile obţinute de pensiile obligatorii se situează între un maxim de 8,2% atins de fondul Alico şi un plus de 4,85% atins de fondul AZT Viitorul Tău. Fondul Alico avea plasate în acţiuni româneşti aproape 19% din active. Fondul de pensii AZT Viitorul Tău avea plasamente mai mari în depozite bancare decât în acţiuni la finalul lunii iunie.

Mai exact, 14,7% din active erau plasate în depozite, faţă de 13,3% în acţiuni româneşti. Cele mai mari investiţii ale fondului erau titlurile de stat cu o pondere de 66% în active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO