Burse - Fonduri mutuale

România a ieşit din nou pe piaţa internaţională pentru a se împrumuta ”câteva miliarde de euro” ca să acopere necesarul de finanţare al bugetului

România a ieşit din nou pe piaţa internaţională...

Autor: Marius Oncu

18.02.2016, 12:32 911

Randamentul orientativ a fost anunţat la 2,65% pentru obligaţiunile în euro scadente în 2025, respectiv la 3,95% pentru cele cu maturitatea în 2035, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată situaţiei.

Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International şi UniCredit sunt aranjorii.

"Randamentele indicative sunt bune. Când ieşi cu o sumă mare trebuie să plăteşti un premium faţă de piaţa secundară. Este în linie cu ce au plătit şi alte ţări", a declarat pentru MEDIAFAX economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.

România are cel mai redus rating din categoria recomandată pentru investiţii din partea celor trei mari agenţii de evaluare financiară - "Baa3" din partea Moody's, iar din partea Standard & Poor's şi Fitch "BBB-".

Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a declarat în ianuarie, într-un interviu pentru Bloomberg, că România analizează lansarea unei emisiuni de eurobonduri mai degrabă mai curând decât mai târziu, iar euro este moneda preferată.

România a atras în octombrie de pe pieţele internaţionale 2 miliarde euro prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea pe zece, respectiv 20 de ani. Obligaţiunile cu scadenţă de 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate pentru titluri în euro vândute de statul român până în prezent.

Ministerul Finanţelor Publice a vândut obligaţiuni pe 10 ani în valoare de 1,25 miliarde euro şi titluri pe 20 de ani în valoare de 750 milioane euro, ambele fiind emisiuni noi.

Anterior anunţului privind închiderea tranzacţiei din octombrie, ofertele primite din partea băncilor au urcat la peste 5,5 miliarde euro, cumulat pentru ambele emisiuni de obligaţiuni, a scris la momentul respectiv Reuters.

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă, dar vizează şi ieşiri pe pieţele externe în valoare de 3 miliarde euro, în funcţie de oportunităţi. De asemenea, statul intenţionează să-şi asigure 1,5 miliarde euro prin trageri din împrumuturile contractate de la instituţii financiare internaţionale.

Finanţele au în vedere şi lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de aproximativ 1 miliard euro şi maturitate de cel puţin cinci ani, pentru refinanţarea parţială a titlurilor de stat în valoare totală de 1,6 miliarde euro care ajung la scadenţă pe piaţa internă anul acesta.

De asemenea, ar putea fi luată în calcul şi o eventuală redeschidere a acestei emisiuni, "în contextul relaxării cerinţelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit", se arată în programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO