Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

Romaero este pe cale să devină centru de mentenanţă pentru elicopterele Black Hawk produse de americani în Polonia

România va găzdui un Centru de Echipare şi Întreţinere a elicopterelor civile şi militare Black Hawk, în urma unui memorandum de înţelegere semnat recent la Bucureşti, care vine în continuarea acordului semnat între Sikorsky din Polonia, parte a grupului Lockheed Martin, şi Romaero în martie 2018.

Înţelegerea reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialişti cu înaltă calificare, programe educaţionale bazate pe tehnologie, oportunităţi de cercetare şi dezvoltare şi beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei româneşti. De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către Romaero a operaţiunilor de personalizare şi modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România şi, ulterior, în Europa Centrală şi de Est.

Astfel, producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin şi una dintre cele mai importante companii din industria aerospaţială din Polonia, va colabora cu Romaero pentru a dezvolta planul centrului de mentenanţă din Bucureşti. Acesta va deveni baza operaţiunilor prin care Romaero ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziţionate de guvernul României, dar şi aparţinând altor operatori, pentru misiuni civile şi militare.

“Această potenţială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înţelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung.(...) Îmi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice româneşti”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

La rândul său, Janusz Zakręcki, preşedinte şi director general PZL Mielec,  apreciază că elicopterul Black Hawk, fabricat în Polonia, reprezintă soluţia ideală pentru Ministerul Afacerilor Interne precum şi pentru nevoile viitoare ale României în materie de astfel de aeronave.

Într-o primă fază, PZL Mielec va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranşă de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului naţional de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime şi terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienţi internaţionali, începând cu anul 2010.

Elicopterul Sikorsky Black Hawk este singura aeronavă multi-rol oferită României, produsă în Europa, conform standardelor militare. Originea sa militară îi asigură o fiabilitate îmbunătăţită, împreună cu versatilitatea necesară pentru misiuni diverse şi o întreţinere uşoară, chiar şi când este operat departe de aerodromul de bază, fără infrastructură logistică. Aceste caracteristici sunt esenţiale pentru operaţiuni militare, inclusiv sprijin în misiuni de luptă şi operaţiuni ale forţelor speciale, dar şi pentru misiuni civile, de poliţie, medicale, stingerea incendiilor, căutare şi salvare şi de transport utilitar.

Elicopterele Black Hawk operează la ora actuală în peste 30 de state. În Austria, Polonia, Slovacia şi Suedia acestea îndeplinesc roluri importante pe plan intern sau în cadrul operaţiunilor NATO, inclusiv ajutor umanitar, căutare şi salvare, transportul trupelor şi intervenţii în situaţii de urgenţă.

Lockheed Martin, companie care are sediul central în Bethesda, Maryland (USA) şi aproximativ 100.000 angajaţi în întreaga lume, este specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.

Romaero este cea mai mare companie de stat din industria aerospaţială şi de apărare românească, cu peste 900 de angajaţi cu înaltă calificare şi un potenţial semnificativ de dezvoltare.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.