Burse - Fonduri mutuale

Rezerva Federală a Statelor Unite începe astăzi discuţiile privind politica monetară: Guvernatorul băncii centrale urmează să ofere mâine o declaraţie urmărită îndeaproape de pieţele globale de capital

Sfârşitul programului de achiziţionare de active se află printre obiectivele Fed

Sfârşitul programului de achiziţionare de active se află printre obiectivele Fed

Autor: Eduard Ivanovici

25.01.2022, 17:02 679

Astăzi, la 21:00 ora României, banca centrală americană va da startul unei şedinţe întinse pe două zile, piaţa neaşteptându-se ca instituţia să majoreze ratele dobânzilor în urma întrunirii din ianuarie. În schimb, investitorii preconizează că prima majorare a dobânzii de referinţă va fi anunţată în luna martie, conform CNBC.

Rezerva Federală (Fed) va semnala, cel mai probabil, o continuare a măsurilor de înăsprire a politicii monetare. Investitorii de pe Wall Street cred că instituţia va ajunge la sfârşitul programului de cumpărare de active într-o lună sau două.

Stephane Monier, director de investiţii al băncii Lombard Odier, spune că se aşteaptă „să fie implementate noi politici în martie”, numind în acest sens încheierea achiziţiilor de active şi o primă majorare a ratelor dobânzilor.

Investitorii vor asculta cu atenţie discursul şefului Fed Jerome Powell de după şedinţa de miercuri pentru a-şi face o idee mai clară asupra peisajului bursier din următoarele luni. De altfel, estimările privind politica Fed au generat valuri întregi de scăderi în rândul acţiunilor tech, care pot fi mai afectate de o inevitabilă creştere a dobânzilor.

Pe fondul majorării ratelor dobânzilor s-a generat o tranziţie dinspre acţiunile de creştere („growth”), cu precădere activele din industria tech, către acţiunile de tip „value”, unde sunt bine reprezentate activele din domeniul financiar şi sectorul energetic – atât energie clasică, cât şi energie verde –, investitorii uitându-se între timp şi la utilităţi.

Indicele Russell 3.000 Value a scăzut în 2022 cu 3,7% (neţinând cont de şedinţa de tranzacţionare de astăzi), în contextul în care principalii indici bursieri americani – S&P 500, Nasdaq şi Dow Jones – sunt pe minus de la începutul anului, iar potenţialul conflict armat dintre Ucraina şi Rusia a început să ţină investitorii în gardă. Prin comparaţie, indicele Russel 3.000 Growth a suferit un declin de 11,8% în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO