Burse - Fonduri mutuale

Revolta acţionarilor minoritari: vor banii din rezerve ai companiilor, pe modelul statului

Revolta acţionarilor minoritari: vor banii din rezerve...

Autor: Dan Grigore Ivan

13.04.2017, 00:07 1899

Investitorii minoritari simt momentul oportun şi încearcă să îi seducă şi pe acţionarii majoritari cu noi propuneri care vizează distribuţia unor dividende mult mai mari, provenite din rezervele acumulate de respectivele companii de-a lungul timpului.

Deşi piaţa de capital de la Bucureşti oferă deja printre cele mai mari dividende din lume, investitorii văd în aceste rezerve şi în ultimele semnale din partea executivului şansa de a-şi suplimenta veniturile şi lichidităţile de anul acesta. Aşadar, şi de această dată bursa oferă cadrul unei lupte de manual între beneficiile pe termen lung şi cele pe termen scurt. Rămâne la mâna şi inspiraţia pieţei cum va calcula cele mai bune alegeri şi cum va găsi echilibrul între lăcomia şi ispita de a deschide brusc toate cuferele din rezerve sau alocarea acestora către dezvoltarea şi modernizarea companiilor listate la Bucureşti.

Un exemplu este faptul că fondul de Pensii NN şi FP şi-au unit forţele şi au cerut BRD distribuirea unor dividende mai mari cu peste 40%, până la 728 mil. lei. Con­siliul de administraţie al BRD a propus în primă fază re­par­tizarea către investitori a 508 mil lei, echivalentul unui divi­dend brut de 0,73 lei per acţiune, cel mai mare din ultimii 16 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO