Burse - Fonduri mutuale

Retrospectiva anului bursier 2021 în poze şi în cifre: 27 de companii antreprenoriale au atras finanţări prin obligaţiuni, 23 de companii şi-au listat acţiunile. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat de câteva ori prin bursă, la fel şi unele dintre cele mai mari bănci din România

Autor: Liviu Popescu

01.01.2022, 16:01 1836

​27 de companii antreprenoriale, printre care unele la prima interacţiune cu bursa, precum Teilor, Ocean Credit, Bit Soft, ZebraPay, Nemo Expres Logistic, s-au finanţat în 2021 de la investitori prin intermediul emisiunilor de obligaţiuni, în timp ce alte 23 de companii au adus acţiuni la Bucureşti, potrivit datelor agregate de ZF. Astfel 2021 este cel mai dinamic an post decembrist în ceea ce priveşte numărul de listări la Bursa de la Bucureşti.

Finanţările corporate din 2021 au fost în valoare de 924 mil. euro (la care se adaugă şi cele ale băncilor, precum BCR, Raiffeisen) în timp ce prin intermediul mai multor emisiuni de titluri de stat Fidelis micii investitori au alocat 877 milioane de euro.

Pe de altă parte 23 de companii – toate antreprenoriale, printre care One United, TTS, Vifrana, AllView, Arobs, au venit la bursă în 2021 în urma unor listări în valoare totală de 235 mil. euro. Cea mai mare mare listare din 2021 a fost cea a Aquila, de 75 mil. euro pentru 33% din companie. Din rândul celor 23 de listări cu acţiuni, trei companii – TTS, ONE şi Aquila – au venit pe segmentul principal ceea ce a dat ocazia fondurilor de pensii să le adaugă în portofoliu.

Mai jos, cronologia principalelor evenimente de la BVB în anul 2021:

Ianuarie

Pe 21 ianuarie acţiunile retailerului de materiale de construcţii MAMBricolaj au început tranzacţionarea pe piaţa AeRO, sub simbolul bursier MAM. Capitalizarea din prima şedinţă a fost de 51,8 mil. lei. În prezent valoarea de piaţă a MAM este de 43 mil. lei.

Compania a derulat în septembrie 2020 un plasament privat, intermediat de Tradeville, prin care a atras aproape 8,5 milioane lei.Pachetul de acţiuni a fost cumpărat de 65 de investitori, la un preţ de 20 de lei/ acţiune, ceea ce a oferit MAMBricolaj o capitalizare anticipată de aproape 33,9 milioane lei.

Pe 29 ianuarie a început tranzacţionarea prima companie de securitate cibernetică de la bursaă, respectiv SafeTech Innovations. Listarea a venit după un plasament privat de vânzare de acţiuni, derulat în octombrie 2020, prin care compania a atras 2,5 milioane lei de la investitori. Un total de 625.000 de acţiuni au fost scoase la vânzare, la un preţ de 4 lei/ acţiune, iar ordinele de subscriere plasate de investitori au cumulat 21,4 milioane lei. Capitalizarea din prima şedinţă a fost de 75 mil. lei. În prezent SafeTech a ajuns la 170 mil. lei.

 

Februarie

Retailer-ul online şi producătorul de telefoane mobile şi gadget-uri iHunt a listat la BVB prima sa emisiune de obligaţiuni: 7 mil. lei pe 3 ani cu 8,75% dobândă.

A doua emisiune de obligaţiuni a Golden Foods Snacks, societatea care deţine brandul de seminţe, alune şi fructe deshidratate Elmas, a început tranzacţionarea la Bucureşti: 4 mil. lei pe 3 ani şi 9% dobândă.

Martie

Agroland, care operează cea mai extinsă reţea de magazine agricole din Romania, s-a listat pe piaţa AeRO. Compania a derulat în noiembrie un plasament privat prin care a atras 7,9 milioane lei de la investitori.

În urma plasamentului privat, Agroland a obţinut o capitalizare anticipată de 52,9 milioane lei (10,8 milioane euro). Prima şedinţă a fost încheiată la 250 mil. lei. Astăzi, AG are o valoare de piaţă de 156 mil. lei

Ministerul Finanţelor (MF) a atras 709,5 milioane lei şi, respectiv, 140,5 milioane euro, (valori însumând 1,4 miliarde lei – 286 milioane euro) prin prima oferta de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Moldova devine Evergent Investments. La finalul şedinţei bursiere din 24 martie, Evergent Investments avea o capitalizare bursieră de 1,4 miliarde lei (aproape 290 milioane euro). Evergent are astăzi o valoare de piaţă de 1,2 mld. lei

Aprilie

Pe 6 aprilie Firebyte Games devenea primul dezvoltator de jocuri pentru dispozitive mobile care se listează pe AeRO. În februarie 2021, Firebyte Games a derulat un plasament privat prin care a atras 4,9 milioane lei de la investitorii pe piaţă de capital.

Plasamentul a fost încheiat anticipat încă din prima zi. Compania a vândut investitorilor 8,8 milioane de acţiuni, la un preţ de 0,56 lei/acţiune. Astfel, Firebyte Games a obţinut o capitalizare anticipată de 19,7 milioane lei (4 milioane euro). Prima şedinţă a fost încheiată la 50 mil. lei. Astăzi FRB are 21,1 mil. lei capitalizare.

Pe 14 aprilie, prima emisiune de obligaţiuni a furnizorului de energie electrică şi de servicii integrate pentru piaţa de energie electrică, Alive Capital, a început tranzacţionarea: 10 mil. lei pe 3 ani şi 8% dobândă.

Mai

Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul de produse lactate Lăptăria cu Caimac, a debutat vineri, 21 mai, pe AeRO. Listarea companiei a venit în urma unui plasament privat încheiat pe 26 aprilie 2021 prin care Agroserv Măriuţă a atras 19,4 milioane de lei de la investitorii, cea mai mare suma atrasă la acel moment printr-un plasament privat de acţiuni pe piaţă AeRO. Prima şedinţă a fost încheiată la 99 mil. lei capitalizare. Astăzi MILK are 112 mil. lei.

Tot în luna mai au intrat la tranzacţionare primele obligaţiuni verzi ale Raiffeisen Bank în valoare de peste 400 milioane lei dar şi o emisiune de bonduri de 1 mld. lei a BCR.

Iunie

Pe 14 iunie, TTS (Transport Trade Services), cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti în urma unei oferte publice iniţiale, prin care acţionarii societăţii au vândut 50% din acţiuni pentru 288 milioane lei. A fost prima ofertă de listare după cea a Purcari din februarie 2018. Capitalizarea din prima şedinţă a fost de 618 mil. lei. În prezent TTS este evaluat la 690 mil. lei.

O altă listare, dar pe AeRO, a fost şi cea a producătorului clujean de îngheţată Bonas. Compania a derulat un plasament privat de acţiuni în aprilie, prin care a atras de la investitori aproape 10 milioane lei. Capitalizarea din prima şedinţă, cea din 24 iunie 2021, a fost de 22,2 mil. lei. Bonas este în prezent evaluat la 17 mil. lei.

Iulie

Pe 1 iulie, Simtel Team, companie românească de tehnologie şi inginerie fondată în 2010 de trei absolvenţi de Electronică şi Telecomunicaţii, a făcut primul pas la bursă prin listarea pe AeRO, sub simbolul bursier SMTL.

Listarea a venit după derularea unui plasament privat de acţiuni, la sfârşitul lunii mai 2021, prin care compania a strâns de la investitori 13,7 milioane lei. Simtel Team a vândut 15% din capitalul social, respectiv 1.055.000 de acţiuni la un preţ de 13 lei/acţiune. Prima şedinţă a fost încheiată la 168 mil. lei. În prezent Simtel este evaluată la 179 mil. lei.

Raiffeisen aduce pe 2 iulie o finanţare de 1,2 miliarde de lei, fiind cea mai mare emisiune de bonduri în lei de până acum la Bursa de la Bucureşti.

Pe 12 iulie la bursă începea tranzacţionarea One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale premium, de birouri şi clădiri mixte din Bucureşti şi Constanţa.

One United Properties a încheiat cu succes prima oferta publica iniţială primară de acţiuni din şapte ani prin care compania a emis acţiuni noi destinate majorării de capital. Brokerul ofertei a fost BRK Financial Group. Fondurile atrase în urma ofertei, de aproximativ 260 milioane de lei, vor susţine strategia de dezvoltare a One United Properties. La încheierea ofertei, preţul final a fost stabilit la 2 lei per acţiune, iar capitalizarea anticipată a companiei a fost de 2,86 miliarde de lei. Primul verdict al pieţei: 2,9 mld. lei. Astăzi ONE este evaluată la 3,3 mld. lei, cu acţiuni incluse atât în BET cât şi în FTSE.

August

Bursa anunţă că acţiunile OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast (TRP) vor fi incluse, din 20 septembrie, în indicii FTSE pentru Pieţe Emergente, alăturându-se acţiunilor Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN).

Septembrie

Pe 2 septembrie Appraisal & Valuation, companie care oferă servicii de evaluare, consultanţă şi dezvoltare imobiliară, face primul pas la bursă prin listarea pe AeRO, sub simbolul bursier APP.

Listarea Appraisal & Valuation a venit după derularea unui plasament privat de acţiuni pentru majorarea capitalului social în luna iunie 2021.

Compania a emis un număr de 387.000 de acţiuni la un preţ de 11,5 lei/acţiune, reuşind să atragă din piaţă de capital 4.450.500 lei. Plasamentul privat şi listarea au fost realizate cu sprijinul TradeVille. Prima şedinţă a fost încheiată la o capitalizare de 11,2 mil. lei. În prezent APP este evaluată la 13,5 mil. lei.

Pe 3 septembrie, OMV Petrom – cea mai mare companie de la BVB, a aniversat 20 de ani de tranzacţionare.

Pe 10 septembrie producătorul de conserve Prefera Foods a adus o finanţare de 5 mil. euro.

Octombrie

Bursa de Valori Bucureşti are o nouă identitate visuală: “Viitorul e al celor care investesc în el”.

Ministerul Finanţelor revine la bursă prin Fidelis.

Pe 11 octombrie BVB lanseză BET AeRO, primul indice pentru companiile de pe AeRO. Indicele a pornit de la 1.000 de puncte. În prezent BET AeRO are 1.047 puncte. Lansarea primului indice pe piaţa AeRO  venit ca urmare a dezvoltării pieţei şi a interesului în creştere al investitorilor pentru companiile listate pe aceasta piaţă.

Noiembrie

Prima emisiune de obligaţiuni Cellini, cea mai veche reţea de magazine de bijuterii şi ceasuri din Romania, a debutat pe 2 octombrie la Bursa de Valori Bucureşti. Chronostyle International, compania care operează magazinele Cellini, a atras prin emisiunea de obligaţiuni 1,6 mil. euro.

Pe 22 noiembrie BVB anunţă că acţiunile One United Properties şi Transport Trade Services vor fi incluse, din 20 decembrie 2021, în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente, FTSE Global All Cap, respectiv FTSE Global Micro Cap.

Pe 29 noiembrie Aquila, cel mai mare jucător de pe piaţă de distribuţie a bunurilor de larg consum, a debutat pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul bursier AQ. Listarea are loc după încheierea cu succes a unei Oferte Publice Iniţiale (IPO) în valoare de 367 milioane lei (74 milioane euro). Capitalizare companiei, la circa 1,1 mld. lei.

Decembrie

BCR revine la bursă cu o finanţare de 600 mil. lei.

Pe 21 decembrie, lanţul de bijuterii Teilor Holding a debutat cu primele sale obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Capitalul atras de la investitori, de 45 milioane lei, va fi utilizat pentru dezvoltarea celor trei afaceri din grup, respectiv pentru extinderea reţelei de magazine de bijuterii în Romania şi Europa, dar şi a numărului de agenţii noi operate sub umbrela Teilor Invest Exchange şi Invest Intermed GF IFN.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO