Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

Reţeta „unicornilor“ româneşti: Bursa de Valori a făcut două companii de 1 miliard de lei în pandemie. Atât MedLife, cât şi TeraPlast, companii din prima ligă bursieră, sunt controlate majoritar de antreprenori români

Atingerea statutului de „unicorn“ în lei, susţinută şi de pieţele în care cele două companii activează: servicii medicale private şi construcţii.

Investitorii de pe piaţa de capital, adică cei care au ultimul cuvânt de spus în evaluarea unei companii listate, au creat primii unicorni în lei la Bursa de la Bucureşti în pandemie, adică societăţi cu o capitalizare mai mare de 1 mld. lei, arată datele agregate de ZF.

Astfel, într-o criză de sănătate fără precedent, la Bucureşti au apărut primii unicorni în monedă naţională, respectiv MedLife (M) şi TeraPlast (TRP), ambele con­tro­late majoritar de antreprenori români, în contextul unor raliuri de 76%, respectiv 150% de la începutul anului 2020 încoace.

Prin urmare, atât MedLife, cât şi TeraPlast Bistriţa au trecut testul crizei COVID-19, cu creşteri peste cele ale pieţei, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea să le susţină în viitor planurile de dezvoltare, printr-un program de finanţare prin Bursă de exemplu.

„Ambele au demonstrat că au capacitatea de a se dezvolta sin­gure, fară a utiliza meca­nismele de finanţare specifice pieţei de ca­pital. Dacă vor dori să adopte o creştere mai accele­rată şi vor identifica opor­tu­nităţi de piaţă în acest sens, cu sigu­ranţă vor avea suportul investitorilor de pe Bursă, având în vedere istoricul lor bun de creş­tere“, spune Adrian Cojocar, director ge­neral adjunct al Patria Asset Management.

Susţinute fiind şi de contextul favorabil al sec­toarelor în care activează, de exemplu pentru construcţii 2020 a fost al doilea cel mai bun an din ultimul deceniu, cu un plus de 16% pe volum, în timp ce în zona serviciilor me­dicale foarte mulţi pacienţi s-au îndreptat către spitalele private în contextul trans­for­mării mai multor spitale de stat în unităţi COVID-19, cele două companii au fost performerii Bursei în 2020.

Iar dinamica pozitivă din sectoare s-a reflectat şi în rezultatele financiare.

Mihai Marcu, 51 de ani, are o deţinere de 16,2% din furnizorul de servicii medicale private MedLife. Averea lui la Bursă este astfel de 216 mil. lei. Din acţionariatul MedLife fac parte şi Nicolae Marcu şi Cristescu Mihaela Gabriela (mama celor doi fraţi).

Dorel Goia, 67 de ani, controlează 46,8% din producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa. Antreprenorul are astfel o avere de 440 mil. lei la Bursă.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.