Burse - Fonduri mutuale

Reportaj ZF: În culisele unei listări de circa 20 de miliarde de dolari la New York. “Prin listarea Corteva probabil vom avea mai mulţi investitori şi pentru operaţiunile din România”

Jim Byrne, managing director NYSE, alături de Jim Collins, CEO Corteva

Autor: Liviu Popescu

04.06.2019, 17:52 1384

Capitalismul se scrie cu cerneală verde, dolarul american fiind principalul combustibil care pune în funcţiune motorul pieţelor de capital din întreaga lume.


Bursa de Valori de la New York a creat în această săptămână o companie de circa 20 de miliarde de dolari capitalizare în urma unei listări prin care Corteva (simbol bursier CTVA), lider pe piaţa seminţelor şi a protecţiei plantelor agricole, cu operaţiuni şi în România, s-a separat de gigantul DowDuPont.

Cu o valoare de piaţă totală de 28.000 de miliarde de dolari, adică de circa 140 de ori cât produce economia românească într-un singur an, bursa de pe Wall Street este cea mai mare la nivel mondial în funcţie de valoarea de piaţă.

*Jurnalişti din Europa, Asia, America de Sud, SUA, Africa, împreună cu reprezentanţi ai Corteva, chiar şi din top management, pleacă împreună de la hotel spre Wall Street

Ziarul Financiar a fost singura publicaţie din România care a asistat de la faţa locului la listarea Corteva, lider mondial în piaţa seminţelor şi a protecţiei plantelor, o piaţă evaluată la circa 100 de miliarde de dolari.

“România este una dintre pieţele strategice pentru Corteva. Avem operaţiuni foarte puternice aici. Listarea la New York nu înseamnă că vom schimba strategia din România. Este posibil să avem mai mulţii investitori, să existe mai mult interes pentru această piaţă”, spune Igor Teslenko, preşedinte ale Corteva pentru Europa, într-o discuţie cu ZF.

Prin listare, Corteva a devenit o compania transparentă, publică la care poate cumpăra acţiuni orice investitor, chiar şi din România. Cu o prezenţă în peste 140 de ţări, Corteva a generat în 2018 vânzări nete în valoare de 14 miliarde de dolari. Compania are peste 150 de centre de cercetare şi dezvoltare, axându-se pe 65 de ingrediente active.

La doar câteva minute de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare din 3 iunie 2019, Corteva strânsese deja tranzacţii de circa 10 milioane de dolari, adică echivalentul unei şedinţe bursiere de opt ore pentru toate companiile listate la Bucureşti.

"Suntem la zi cu angajamentul nostru de a obţine economisire  în valoare de 1,2 miliarde de dolari până în 2021 şi suntem încrezători în planul nostru de a extinde marjele. În acelaşi timp, ne-am angajat să returnăm capital considerabil către acţionarii noştri printr-o combinaţie de dividende şi răscumpărări de acţiuni”, spune Greg Friedman, vicepreşedinte executiv şi Chief Financial Officer al Corteva.

 *Traderii de la Bursa de la New York

Acţiunile au închis la 24,81 dolari pe unitate, în scădere cu aproape 8% faţă de preţul iniţial, însă marţi în predeschidere, preţul înregistra un plus de aproape 6%.  

Distribuţia acţiunilor Corteva s-a încheiat pe 1 iunie, fiecare acţionar DowDuPont primind câte o acţiune Corteva pentru fiecare 3 acţiuni DowDuPont pe care le deţinea la data încheierii activităţii, pe 24 mai 2019. De asemenea, acţionarii DowDuPont vor primi şi numerar în locul oricăror acţiuni fracţionate Corteva.

*Managementul Corteva în studio la o emisiune a CNBC. Studioul este amplasat la doar câţiva metri de calculatoarele traderilor

*Jim Byrne, managing director NYSE, alături de Jim Collins, CEO Corteva

Reprezentanţi ai Corteva şi ai NYSE marchează oficial începutul şedinţei de tranzacţionare cu acţiuni al CTVA. VIDEO:

 

*Acţiunile Corteva încep tranzacţionarea la NYSE

*În doar câteva minute sunt tranzacţionate 303.000 de acţiuni Corteva, adică circa 7,5 mil. dolari.

*Trader la New York.

*<<Bull Market>>, pictura afişată în interiorul NYSE

*<<Bear Market>>, pictura afişată în interiorul NYSE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO