Burse - Fonduri mutuale

Reducerea condiţiilor de cvorum pentru AGA la SIF-uri intră de mâine în vigoare. Bariere ridicate pentru majorări de capital şi răscumpărări

Reducerea condiţiilor de cvorum pentru AGA la SIF-uri...

Autor: Roxana Pricop

14.01.2015, 19:22 821

Legea numărul 10/2015 prin care au fost redus condiţiile de cvorum pentru SIF-uri va intra de joi, 15 ianuarie, în vigoare.

Legea modifică ordonanţa de urgenţă a guvernului nr 32/2012 care reglementează activitatea fondurilor de investiţii.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege se numără reducerea cerinţelor de cvorum pentru Adunările Generale Extraordinare ale SIF-urilor şi alinierea lor la condiţiile legii societăţilor comerciale 31/1990. Pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare la SIF-uri va fi necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot, potrivit legii 31/1900.

“Odată cu intrarea în vigoare a legii se vor putea face majorări de capital şi răscumpărări de acţiuni, operaţiuni până acum imposibil de făcut la patru dintre SIF-uri din cauza condiţiilor ridicate de cvorum”, a spus Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa de capital.

Până în prezent, prin actele constitutive a patru dintre SIF-uri este impus un cvorum minim de 75% din totalul drepturilor de vot pentru AGEA la prima convocare şi de minim 50% din totalul drepturilor de vot pentru AGEA la a doua convocare. Aceste condiţii au făcut ca luarea deciziilor în AGEA să fie extrem de dificilă.

Deciziile de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se vor lua cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO