Burse - Fonduri mutuale

Redeschiderea combinatului a inviat actiunile Azomures

Redeschiderea combinatului a inviat actiunile Azomures
28.01.2009, 19:34 32

Combinatul chimic Azomures (AZO) a reluat de ieri activitatea de productie, pe fondul cresterii cererii de ingrasaminte chimice si a pretului acestora pe piata externa.
In aceste conditii, titlurile Azomures au sarit in sedinta de ieri cu pana la 14%, provocand in acelasi timp un avans considerabil si pentru actiunile Amonil Slobozia (AMO) si Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), de pana la 8%.
"Cele mai bune stiri din piata sunt in cele din urma stirile venite de la emitenti. Comunicatul emis de Azomures ne arata ca in momentul de fata lucrurile sunt mult mai bune in sectorul chimic fata de ultimele luni, schimband perceptia investitorilor pentru acest sector si provocand un val de cresteri si pe celelalte combinate listate", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction. Chiar daca actiunile combinatelor chimice se aflau ieri in crestere pe o piata in scadere generala, Brendea nu crede ca acesta este un paradox, ci doar o evolutie contra pietei.
"Stirile emise de Azomures au adus incredere in sector, societatea are rezultate financiare bune, iar titlurile companiei sunt printre cele mai ieftine din piata. Chiar daca Bursa a scazut ieri, evolutia combinatelor chimice nu a fost un paradox, ci o evolutie impotriva pietei", precizeaza Brendea.
El mai spune ca in continuare trebuie sa asteptam o confirmare a stirilor oferite de Azomures, nefiind sigur daca in urmatoarele sedinte vom mai vedea aprecieri puternice in sectorul chimic.
Pe langa aprecierea preturilor si a cererii de ingrasaminte pe plan extern, un motiv in plus pentru reluarea activitatii este reprezentat de perspectivele privind pretul gazelor in acest an, estimandu-se o stagnare a acestuia, sau chiar o scadere. Este bine cunoscut faptul ca atat Azomures, cat si Amonil, se confrunta cu probleme serioase in momentul in care pretul gazelor creste semnificativ, productia fiind in pericol din cauza avansului cheltuielilor peste venituri.
Conducerea combinatului specifica de asemenea ca in Programul Guvernamental de masuri anticriza este inclusa ca masura imediata pentru anul 2009 asigurarea finantarii pentru cumpararea de ingrasaminte chimice prin subventionarea producatorilor agricoli autohtoni si ca sezonul agricol intern de primavara incepe in luna februarie, fiind motive in plus pentru reluarea activitatii de productie.
Conform unui raport transmis de societate Bursei de Valori, reluarea activitatii de productie se realizeaza esalonat, pe masura repornirii instalatiilor tehnologice.
In consecinta, suspendarea contractelor individuale de munca ale salariatilor care au fost afectati de oprirea temporara a activitatii de productie va inceta tot esalonat, corelata cu reluarea activitatii la fiecare loc de munca.
Actiunile Azomures au inchis sedinta de tranzactionare in crestere cu 14,6%, in vreme ce titlurile Amonil au avansat cu 9%, iar actiunile Oltchim cu circa 3,9%. Spre deosebire, piata de capital a inchis sedinta de ieri in scadere cu 2,7%.
La ultimul pret din piata, de 0,204 lei/actiune, capitalizarea Azomures se ridica la 107,3 mil. lei (25,3 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO