Burse - Fonduri mutuale

RCI estimeaza ca afacerile PTR vor avansa cu 20%

11.04.2008, 20:24 20

Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI) se asteapta ca activitatea firmei de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR), controlata de grupul Rompetrol, sa fie influentata in mod pozitiv de preluarea actionarului majoritar de catre compania de stat KazMunaiGaz, in conditiile in care vanzarile companiei pe piata kazaha reprezinta circa jumatate din totalul celor la export.
Compania are in prezent patru baze de productie in Kazahstan, una dintre ele fiind deschisa chiar anul trecut, se arata intr-un raport emis marti de casa de brokeraj.
Analistii Raiffeisen sunt de parere ca in anii urmatori afacerile companiei sa inregistreze o crestere medie de circa 15% in intervalul 2007-2010, pe fondul cererii solide de pe piata serviciilor petroliere si a extinderii companiei pe pietele externe.
Serviciile Rompetrol Well Services pe pietele externe au reprezentat anul trecut 13,2% din total, iar conducerea companiei si-a propus sa urce aceasta cota la 35-40% din afaceri. In ultimii ani compania s-a concentrat mai mult pe cresterea vanzarilor cu clientii traditionali Petrom si Romvag, care detin cea mai mare parte din afacerile companiei.
Analistii casei de brokeraj estimeaza pentru acest an un avans al afacerilor Rompetrol Well Services de 20%, la 93,5 mil. lei (circa 26,7 mil. euro), crestere sustinuta de investitiile companiei in segmentul de extractie si productie.
Profitul net este estimat sa urce in 2008 cu 6,1%, la 20,6 mil. lei (5,9 mil. euro), iar cel operational sa inregistreze un avans de 19%, la 22,1 mil. lei (6,3 mil. euro).
Analistii Raiffeisen spun ca actiunile PTR se tranzactioneaza la multiplii inferiori ai al altor companii din domeniu de pe pietele din afara. In cazul indicatorului PER (n.r. - pret raportat la profit pe actiune), acestea se tranzactioneaza cu un discount de 32% fata de nivelul mediu al PER al altor companii de pe piata serviciiilor petroliere, care sunt de altfel mai mari si mai lichide decat PTR.
Ultima tranzactie cu actiuni Rompetrol Well Services s-a realizat la pretul de 1,25 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 47,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO