Burse - Fonduri mutuale

Razvan Pasol: Inca nu sunt semne ca ce e mai rau a trecut

17.03.2008, 17:10 19

Brokerii nu intrevad schimbari majore in urmatoarea perioada si spun ca investitorii asteapta semne mai clare ca piata isi revine, intre timp aceasta fiind conectata la evolutia internationala.
"Nu vad motive de optimism pe termen scurt. Ultimele stiri nu arata o rezolvare a problemelor de pe piata internationala. Cand sunt afectate companii mari de talia Bear Stearns inseamna ca treaba este destul de serioasa si ii face pe investitori sa creada ca acest lucru ar putea afecta si alte institutii", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Indicii americani au inchis saptamana cu scaderi importante, dupa ce firma de brokeraj Bear Stearns a anuntat ca a incheiat un acord cu banca centrala americana (Fed) si banca de investitii JP Morgan pentru a primi o finantare de urgenta.
Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut vineri 1,6%, iar indicele S&P 500 a coborat cu 2,1%. Principalii indici europeni au inchis cu scaderi mai usoare, de pana la 1%. "Nu cred ca este nevoie de o rezolvare finala a crizei financiare internationale pentru ca bursele sa-si revina, dar macar niste semne ca ceea ce este mai rau a trecut si deocamdata acestea nu vin. Criza nu se va rezolva prea curand, dar nici nu cred ca este cineva care-si inchipuie ca o sa dureze la nesfarsit", spune Razvan Pasol.
El spune ca nu exista un lucru punctual care ar rezolva situatia actuala, ci mai multe stiri pozitive legate de indicatorii economici, de sistemul bancar international, rezultatele emitentilor, de lichiditate, care sa incline balanta in detrimentul celor negative.
"Scaderea a fost una destul de importanta la americani si cel putin pentru inceputul de saptamana nu cred ca va fi unul prea vesel", este de parere Pasol.
SIF-urile au scazut vineri in medie 1%, acestea cedand primele locuri in topul lichiditatii blue-chipsurilor de pe piata.
Indicele BET a castigat 1,1%, in principal pe fondul cresterilor inregistrate de actiunile Petrom, care au avansat cu 2,7% pe cel mai mare rulaj din piata, de 1,2 mil. euro.
Titlurile bancare, BRD si Banca Transilvania, au urcat cu 1,9% si respectiv 1,3%.
Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o scadere nesemnificativa, de 0,3%.
"Nu cred ca piata va mai cobori, in aceste momente este destul de jos. Singurul lucru care tine investitorii sa nu intre pe Bursa este faptul ca nu se intrevede nimic in viitorul foarte apropiat. Romanii au fost obisnuiti cu cresteri mari si in momente din acestea prefera sa stea in expectativa pana apar niste semne clare", spune Adrian Manaila.
El a precizat ca unul dintre aceste semne ar fi un interes din partea autoritatilor americane pentru rezolvarea de fond a problemei.
"Cam toate crizele acestea mari si care dureaza mai mult se rezolva cu o interventie a autoritatilor. Ca sa se termine criza ar trebui ca acestea sa traga niste concluzii, sa vina cu niste solutii de corectare a elementelor care au generat-o pentru ca investitorii sa aiba credinta ca exista preocupari pentru ca situatia sa nu se mai repete si sa-si recapete increderea", spune Adrian Manaila, seful Eldainvest din Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO