Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ-ul se restrange la 400 de companii

23.11.2007, 17:43 11

Consiliul Bursei a inaintat catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) un proiect prin care propune aducerea la cota Bursei a circa 400 de companii listate acum pe RASDAQ, care indeplinesc conditiile de lichiditate si transparenta pentru fi la cota Bursei.
In prezent, pe piata RASDAQ sunt listate peste 2.000 de companii, din care sunt tranzactionate in mod curent circa 400.
Dupa trei luni de la un eventual aviz pozitiv din partea CNVM, companiile care indeplinesc conditiile de cotare vor fi incluse intr-o noua categorie a pietei reglementate numita RASDAQ-STAR. Dupa alte sase luni de tranzactionare, emitentii care vor indeplini conditiile de tranzactionare si transparenta vor trece pe piata reglementata, in timp ce restul vor fi inclusi intr-un sistem alternativ de tranzactionare (ATS). Vor ramane pe ATS si companiile care isi vor exprima intentia de a nu promova la cota Bursei.
"Consiliul Bursei a elaborat un proiect prin care se are in vedere selectarea emitentilor eligibili pentru listarea in piata reglementata, fara costuri suplimentare din partea acestora", a declarat Anca Dumitru, director al RASDAQ, in cadrul unui forum dedicat pietei de capital organizat de Finmedia.
Conditiile pe care companiile trebuie sa le indeplineasca pentru a fi incluse in cele selectate pentru noua categorie RASDAQ-STAR sunt: marimea capitalurilor proprii sau a capitalizarii de peste 1 mil. euro, procentul din companie deja listate de minim 25% si o vechime de cel putin trei ani. Practic, toate cele peste 2.200 de companii listate pe RASDAQ au avut ca si conditie de listare aducerea in piata a minim 25% din actiuni, criteriile care conteaza de fapt fiind acum marimea capitalizarii si a capitalurilor proprii.
"Estimam ca dupa cele sase luni vom face o evaluare a celor peste 400 de emitenti eligibili, pentru a vedea daca indeplinesc conditiile de ramanere la cota", spune Anca Dumitru. Ea mai spune ca numarul societatilor vizate se apropie de 500.
Sistemul alternativ de tranzactionare exista in majoritatea burselor mature din afara, iar la noi acesta va include pe langa companiile care nu vor fi selectate pentru RASDAQ-STAR si emitentii din categoria titlurilor nelistate.
Dezavantajele acestui sistem vor fi date de vizibilitatea mai redusa a actiunilor listate aici. Exista insa si avantaje printre care se numara costuri mai reduse pentru emitenti, care nu mai sunt obligati sa raporteze atat de strict situatia companiei. De partea intermediarilor se va resimti o reducere a costurilor de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO