Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ bate Bursa la castigurile companiilor din primele sase luni ale anului

23.08.2007, 18:54 12

Profiturile cumulate realizate de cele mai mari companii listate pe piata RASDAQ, care au raportat pana in prezent rezultate, au urcat in primele sase luni cu 38% in euro comparativ cu perioada similara din 2006.
Totodata, afacerile si veniturile insumate ale acelorasi companii s-au majorat in aceeasi perioada cu 13,8%. Analiza a cuprins 52 dintre cele mai importante companii de pe RASDAQ, a caror valoare de piata cumulata reprezinta circa doua treimi din capitalizarea totala a pietei.
Printr-o analiza similara, profiturile cumulate ale companiilor de pe Bursa s-au redus in prima jumatate a anului curent cu 6,1%, fata de primele sase luni ale anului precedent, in special din cauza scaderii Petrom.
Exceptand Petrom si BRD, cele mai mari companii de pe Bursa, castigurile cumulate ale societatilor de pe piata principala au urcat cu 28,8% in prima jumatate a anului, la nivelul afacerilor neinregistrandu-se diferente semnificative.
Cifra de afaceri si veniturile totate realizate de companiile si societatile financiare cotate pe Bursa au inregistrat in aceeasi perioada un avans de 11,5%, similar cu ale companiilor de pe piata RASDAQ.
Ritmul de crestere mai alert al profitabilitatii companiilor de pe piata nereglementata se poate explica prin faptul ca investitorii au avut in vedere in primul rand companiile cu o dinamica a rezultatelor financiare buna, valoarea de piata a acestora urcand semnificativ odata cu aprecierea valorilor la care erau cotate.
Foarte multe dintre companiile cu rezultate bune au patruns in topul celor mai capitalizate de pe piata RASDAQ abia incepand cu sfarsitul anului trecut, cand acestea au inceput sa devina atractive pentru investitori.
Un exemplu in acest sens este compania Prospectiuni Bucuresti (PRSN), care in prezent este cea mai mare companie de pe piata RASDAQ, cu o capitalizare de circa 400 mil. euro si care pana anul acesta nici nu figura printre cele mai capitalizate 50 de companii de pe piata.
Pe langa rezultatele foarte bune inregistrate de Prospectiuni in ultima perioada, investitorii au mai fost atrasi si de actiunile gratuite oferite intr-un raport generos actionarilor companiei.
O alta firma din industria de petrol si gaze, care s-a remarcat printr-un ritm accelerat de crestere la nivelul indicatorilor financiari este Atlas Gip din Ploiesti (ATGJ), a carei valoare de piata a urcat in acest an de peste 100 de ori. Compania a inregistrat in primele sase luni din 2007 un profit net de 1,7 mil. euro, comparativ cu un rezultat nesemnificativ in aceeasi perioada a anului trecut. Ritmul de crestere al profitabilitatii inregistrat de Atlas Gip este de altfel cel mai ridicat dintre companiile analizate.
Alte companii cu o dinamica ridicata la nivelul castigurilor obtinute in prima jumatate din acest an sunt producatorul de mijloace de transport feroviar Caromet Caransebes (ARMT), a carui rata de profitabilitate a urcat de aproape 18 ori, Cocor Bucuresti (COCR), cu o crestere a ratei de profitabilitate de 9,6 ori, Armax Gaz Medias (ARAX) - 7,7 ori sau producatorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) - 6,4 ori.
La nivelul sectoarelor de activitate, printre cele mai mari cresteri la nivelul cifrei de afaceri si al profiturilor au inregistrat cu precadere firmele de constructii, precum Transilvania Constructii (COTR) si Constructii Bihor (COBJ), ale caror afaceri s-au dublat in ultimul an, iar profitul acestora a urcat de peste 10 ori.
In domeniul imobiliar si al inchirierii de spatii comerciale s-au remarcat in primele sase luni prin rezultate companii precum Imotrust Arad (ARCV) sau Cocor Bucuresti (COCR).
Domeniul petrolului si gazelor a fost unul de asemenea in plina ascensiune, o dinamica deosebita la nivel financiar inregistrand firme ca Dafora Medias (DAFR), Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), Prospectiuni Bucuresti (PRSN), Armax Gaz Medias (ARAX) sau Artego Targu-Jiu (ARTE).
Rezultatele mai bune consemnate de companiile de pe RASDAQ comparativ cu cele de pe Bursa justifica intr-o oarecare masura avansul mai sustinut al cotatiilor din acest an.
Astfel, actiunile companiilor de pe piata nereglementata au urcat de la inceputul anului in medie cu 123%, fata de cresterea de 33% a celor de pe Bursa.
De altfel, actiunile cotate pe RASDAQ au resimtit mai putin socul de pe pietele internationale, care au cauzat corectii semnificative pe Bursa, aceasta din urma fiind mai mult expusa investitorilor institutionali.
Un alt factor care a condus la diferenta semnificativa a avansului dintre cele doua piete este ca cele mai multe dintre companiile cotate pe RASDAQ erau pana anul acesta mult subevaluate raportat la rezultatele lor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO