Burse - Fonduri mutuale

Raliu de peste 10% pe acţiunile Merck, gigantul farmaceutic care susţine că a creat primul medicament anti-Covid-19 ce reduce cu 50% riscul de spitalizare şi deces. Scăderi pe acţiunile principalilor producători de vaccinuri anti-coronavirus

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

01.10.2021, 18:27 557

Acţiunile gigantului farmaceutic Merck (simbol bursier MRK) au crescut cu 9,5% în New York, după ce compania a anunţat că a dezvoltat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics un medicament anti-Covid-19 care reduce cu 50% riscul de spitalizare şi deces.

Dacă va fi autorizat, tratamentul – numit Molnupiravir – va deveni primul medicament antiviral cu administrare orală care poate combate coronavirusul.

Merck este prima companie farmaceutică din lume, înfiinţată în urmă cu 353 de ani de Friedrich Jacob Merck. În prezent, capitalizarea societăţii ajunge la 205 miliarde de dolari.

Cererea de utilizare în caz de urgenţă „va veni în curând”, au spus Merck şi Ridgeback. Totuşi, un comitet independent de monitorizare a datelor, în colaborare cu FDA (Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente), le-a recomandat celor două companii să înceteze procesele de recrutare pentru ultima etapă de testare a pilulei, notând în acest sens faptul că rezultatele au la bază o analiză interimară, potrivit Business Insider.

Astăzi, acţiunile Moderna – unul dintre principalii producători de vaccinuri anti-coronavirus – au scăzut cu 14%, iar Pfizer a înregistrat un minus de peste 2%. Totodată, acţiunile Johnson & Johnson s-au depreciat cu 1,2%.

Pieţele nu au întârziat să reacţioneze, principalii indici bursieri din Statele Unite deschizând pe plus şedinţa de tranzacţionare de vineri, 1 octombrie. De asemenea, evoluţiile vin în contextul în care investitorii încearcă să profite de ocazie şi să cumpere acţiuni prezente în sectoare care au înregistrat scăderi în luna septembrie.

Indicele bursier Dow Jones a crescut până la ora publicării ştirii cu 0,7%, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 0,35%. Nasdaq, indicele marilor companii tech, a înregistrat o evoluţie neglijabilă, de 0,03%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO