Burse - Fonduri mutuale

Raliu de Moş Crăciun. Bursa de la Bucureşti creşte luni cu 1,7% şi încheie cea mai bună şedinţă din noiembrie 2020 încoace: aprecieri de 6,4% la TeraPlast, 5,3% la TTS şi 3,6% la One United. Trend puternic pozitiv şi pentru acţiunile de tehnologie, precum Softbinator (8,3%), AROBS (5,35%) sau Simtel (5,4%)

Raliu de Moş Crăciun. Bursa de la Bucureşti creşte...

Autor: Tibi Oprea

27.12.2021, 18:29 1428

Bursa de la Bucureşti a urcat cu 1,7% în şedinţa de luni, 27 decembrie 2021, prin prisma indicelui principal BET, care a încheiat cea mai bună şedinţă din noiembrie 2020 încoace din punctul de vedere al dinamicii, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Rulajul de tranzacţionare s-a ridicat luni la 38,2 milioane de lei, de peste două ori mai mic faţă de media zilnică de tranzacţionare a acestui an.

Astfel, cele mai puternice aprecieri din prima ligă bursieră au fost înregistrate de acţiunile TeraPlast Bistriţa (6,42%), Transport Trade Services (5,26%), One United Properties (3,59%), Alro Slatina (3,28%) şi Nuclearelectrica (3,11%).

Din rândul celor 19 emitenţi incluşi în componenţa indicelui principal BET, doar Sphera Franchise Group a înregistrat scădere, de 0,35%, în timp ce Bursa de Valori Bucureşti şi Electrica au rămas la acelaşi preţ cu cel din şedinţa precedentă.

Aproape jumătate dintre companiile din prima ligă bursieră au avut creşteri mai mari de 2% în şedinţa de luni, arată datele BVB.

Pe de altă parte, şi acţiunile de tehnologie listate la bursa românească, majoritatea pe piaţa secundară AeRO, au înregistrat evoluţii puternic pozitive, cu Softbinator Technologies (plus 8,3%), AROBS Transilvania (plus 5,35%) şi Simtel (plus 5,42%) în vârful clasamentului.

De asemenea, acţiunile Ascendia s-au apreciat cu 5%, cele ale SafeTech Innovations au urcat cu 3,6%, iar acţiunile 2Performant au crescut cu 2,5%.

De altfel, indicele BETAeRO, reprezentativ pentru piaţa secundară a bursei, a înregistrat cea mai mare creştere din rândul tuturor indicilor bursieri locali, de 2,25%. Cea mai mare creştere din BETAeRO a fost înregistrată de Chimcomplex Borzeşti, respectiv 8,13%.

La polul opus s-a situat BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, cu un plus de 0,55, potrivit datelor BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO