Burse - Fonduri mutuale

Raliu de 15% miercuri la Chimcomplex după ce administratorii au decis să dubleze preţul de răscumpărare a acţiunilor

Raliu de 15% miercuri la Chimcomplex după ce...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

21.10.2021, 00:00 302

Acţiunile Chimcomplex (simbol bursier CHOB), companie care deţine platformele Oltchim (Vâlcea) şi Borzeşti, se apreciau cu 15% miercuri la ora 16.10, pe fondul unor tranzacţii de aproape 1 milion de lei, în contextul în care compania controlată de antreprenorul Ştefan Vuza a anunţat cu o zi în urmă că vrea să dubleze preţul de achiziţie în programul de răscumpărare aprobat de acţionari în această vară. În timpul şedinţei, acţiunile au crescut chiar şi cu 22% faţă de şedinţa precedentă, până la 18,9 lei pe unitate, arată datele BVB.

Consiliul de administraţie al companiei a aprobat convocarea unei adunări generale extraordinare a acţionarilor în data de 26 noiembrie 2021 pentru a le cere aprobarea pentru actualizarea preţului maxim de răscumpărare a acţiunilor în cadrul programului de răscumpărare aprobat prin AGEA din 30 iunie 2021, de la valoarea de 15 lei la valoarea de 30 de lei pe acţiune, potrivit unui raport publicat marţi de companie la BVB. Convocarea vine în contextul necesităţii aducerii la îndeplinire a programului de răscumpărare, în contextul în care acţiunile CHOB au depăşit valoarea de 15 lei oferită în cadrul programului, ajungând la începutul lunii octombrie la un maxim istoric de 17,7 lei pe unitate, comparativ cu preţul de 8,55 de lei pe unitate din 30 iunie 2021, ziua aprobării programului de răscumpărare.

Acţiunile companiei înregistrează o creştere de 625% de la începutul anului, pe tranzacţii de 17 mil. lei. Faţă preţul actual de 17,7 lei, valoarea de 30 de lei pe care ofertantul vrea să o plătească acţionarilor implică un randament de circa 95%. De la momentul aprobării operaţiunii de către acţionari, acţiunile CHOB înregistrează un avans de 69,5%, arată calculele realizate de ZF. Chimcomplex a obţinut aprobarea acţionarilor pentru un program de răscumpărare a unui număr maxim de 7.059.620 acţiuni (maxim 3% din totalul acţiunilor care compun capitalul social), în valoare nominală de 1,26 lei/acţiunea, la un preţ minim egal cu preţul de piaţă de la BVB la momentul achiziţiei şi un preţ maxim de 15 lei/acţiune.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţului actualizat, valoarea programului s-ar putea ridica la 211,8 mil. lei, faţă de 106,9 mil. lei anterior, potrivit calculelor realizate de ZF. Scopul programului de răscumpărare este îndeplinirea obligaţiilor care decurg din Politica de Remunerare aprobată de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din data de 26.04.2021, respectiv distribuirea acţiunilor ca pachete motivaţionale (stock option plan) administratorilor şi managerilor care vor opta pentru această formă de remuneraţie variabilă, conform prevederilor din Politica de Remunerare, precum şi reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor. Compania este controlată în mod indirect de către ştefan Vuza în proporţie de 87,8% prin CRC Alchemy Holding, în timp ce statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, deţine 9,2% din capitalul social, arată datele BVB. Chimcomplex a încheiat primele şase luni din 2021 cu o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei (233 mil.euro), dublu faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, şi un profit net de 282 milioane lei (57 mil.euro), de la pierderi de 27 milioane lei în S1/2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO