Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen: Transilvania ar trebui sa se vanda in acest an

Raiffeisen: Transilvania ar trebui sa se vanda in acest an

Click pentru imaginea intreaga

06.07.2007, 18:09 14

Analistii de la Raiffeisen Capital & Investment - societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, considera ca 2007 este anul in care ar fi un moment oportun ca Banca Transilvania (TLV) sa fie preluata de un grup financiar international, sau ca aceasta sa-si restructureze operatiunile prin vanzarea diviziei de asigurari.
RCI a emis ieri o actualizare la analiza pe actiunile bancii, in urma cresterilor puternice inregistrate de aceste titluri in ultima perioada, care au dus pretul actiunilor aproape de maximul istoric. Aprecierile recente, spun analistii de la Raiffeisen, au fost determinate tocmai de aparitia unor noi zvonuri in piata privind vanzarea bancii.
Cresterea accelerata a titlurilor a determinat RCI modificarea recomandarii de "cumparare" pe care o aveau pe aceste actiuni cu una de "pastrare", cu stabilirea unui pret tinta pentru urmatoarele 12 luni la 0,85 lei/actiune". Ieri, actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta la un pret de 0,885 lei/actiune.
"Sigur, speculatii legate de vanzarea Bancii Transilvania au fost mereu, dar credem ca anul acesta ar fi un moment bun pentru ca banca sa fie preluata sau ca aceasta sa se restructureze prin vanzarea diviziei de asigurari, care a afectat atat profitabilitatea, cat si rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a grupului", a declarat Oleg Galbur, directorul departamentului de analiza de la RCI. El a adaugat ca nu are indicatii ca banca s-ar afla intr-adevar in cursul unui proces de preluare, "orientandu-se" in prezent dupa zvonurile care circula in piata.
In conditiile in care si-a dezvoltat puternic reteaua de distributie, ajungand la 370 de unitati, Banca Transilvania este prima alegere pe lista de "cumparaturi", a unui grup financiar strain, considera RCI.
"Daca este un moment oportun ca Banca Transilvania sa fie preluata acum depinde in final de intentiile bancilor care nu au reusit sa intre pe piata sau care vor o cota mai mare. Avand in vedere potentialul ridicat de crestere al pietei de retail, daca cineva doreste sa beneficieze de aceasta crestere este mai indicat sa cumpere o banca ce are o retea puternica decat sa dezvolte o investitie greenfield", spune Oleg Galbur.
Analistii de la RCI au downgradat totusi actiunile TLV, inclusiv ca urmare a rezultatelor consolidate "sub asteptari" raportate de grupului, din cauza performantelor slabe ale diviziei de asigurari.
Potrivit RCI, actiunile bancii se tranzactioneaza in prezent cu un premium de pret "semnificativ" atat fata de bancile principale din Europa Centrala si de Est, cat si fata de BRD, in ceea ce priveste indicatorul PER (pret/profit pe actiune). Pe de alta parte, titlurile Bancii Transilvania sunt cotate pe piata cu o prima "usoara" fata de celelalte banci mari din regiune, in termeni de pret raportat la valoarea contabila (P/BV), si cu discount fata de BRD. Analistii considera ca Banca Transilvania "cere" multipli de evaluare mai ridicati datorita potentialului de crestere mai ridicat fata de bancile din regiune si statutului sau de tinta de achizitie.
Media indicatorului PER estimat pentru 2007 si 2008 in cazul bancilor din regiune este de 20,5 si, respectiv 18, in timp ce in cazul TLV, acesta este de 34 si 32,5. In cazul P/BV, media in regiune pentru 2007 si 2008 este estimata la 3,7 si, respectiv, 3,3, iar la TLV, nivelurile estimate sunt de 4,2 si 3,8.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO