Burse - Fonduri mutuale

Rafo Oneşti iese din insolvenţă cu producţia oprită

22.06.2010, 23:06 87

Tribunalul Braşov a dispus recent închiderea procedurii dereorganizare judiciară a rafinăriei Rafo Oneşti (RAF), deţinută deomul de afaceri rus Iakov Goldovski, care a intrat în insolvenţă înanul 2004, dată la care era cel mai mare datornic la stat. Instanţaa mai respins cererile formulte de unele societăţi pentru intrareaîn faliment a Rafo şi a luat act de renunţarea RafinărieiDărmăneşti la judecata contestaţiei. Compania a fost asistată înprocese de firma de avocatură Boştină şi Asociaţii.

Rafo Oneşti a reuşit să iasă din insolvenţă chiar dacă companianu mai are activitate din anul 2008, moment în care rafinăria afost închisă în vederea modernizării.

În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului aridicat gajul instituit asupra acţiunilor rafinăriei, după ce aconstatat că acţionarul majoritar, Petrochemical Holding Viena,şi-a respectat investiţiile asumate prin contractul deprivatizare.

Grupul a achitat datoriile rafinăriei de la Oneşti către stat,dar a rămas fără bani pentru investiţii în modernizarea acesteia,fapt pentru care intenţionează să atragă un împrumut garantat destat în valoare de 330 mil. euro.

Acţiunile Rafo Oneşti (RAF) sunt tranzacţionate la categorianecotate a Bursei de Valori Bucureşti şi la ultimul preţ, de 0,9lei, compania are o capitalizare de 187 mil. euro

Anul trecut, Rafo a înregistrat o cifră de afaceri de 135 mil.lei, de 4,4 ori mai mică comparativ cu anul 2007, când aceastaajungea la 595 de milioane de lei (178 de milioane de euro).

Compania a reuşit totuşi să revină pe profit în 2009, cu unrezultat net de 7,4 mil. lei (1,7 mil euro, după doi ani depierderi grele, care au cumulat 268,1 mil. lei (circa 67 mil.euro).

O mare parte din veniturile Rafo au provenit anul trecut dinvânzare de certificate de emisii, din care compania a câştigat 72,6mil. lei, cu ajutorul cărora a reuşit să-şi acopere costurile fixepe perioada cât rafinăria a fost închisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO