Burse - Fonduri mutuale

Radu Hanga: Strategia este sa cumperi cand piata da semne de vulnerabilitate. Pe ce mizeaza cel mai mare administrator de actiuni anul acesta

Cel mai mare administrator de actiuni: Radu Hanga: Strategia este sa cumperi cand piata da semne de vulnerabilitate

Radu Hanga, 37 de ani, este directorul general al BT Asset Management din 2005. El si-a inceput cariera pe piata de capital in cadrul Broker Cluj, unde a lucrat ca analist si administrator de portofoliu, iar de cinci ani conduce divizia de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania.

24.03.2010, 23:08 488

Cu active nete in gestiune de peste 250 mil. lei (61 mil. euro),societatea de administrare a investitiilor BT AM, parte din grupulfinanciar Banca Transilvania, are investitii pe Bursa de 95,5 mil.lei (23 mil. euro) prin intermediul celor patru fonduri de actiunipe care le administreaza, potrivit datelor raportate de AsociatiaAdministratorilor de Fonduri la finele lunii februarie.

BT AM este cel mai mare investitor pe Bursa din randuladministratorilor de fonduri, la mare distanta de al doilea plasat- Raiffeisen Asset Management cu investitii in actiuni de aproape42 mil. lei (10 mil. euro). Din portofoliul BT AM face parte si celmai mare fond de actiuni din piata locala: BT Maxim, cu active netede 72 mil. lei (17,5 mil. euro) de la peste 2.260 de investitori inprezent.

"Strategia noastra este de a ne pozitiona agresiv peactiuni in 2010. Perspectiva asupra evolutiei Bursei in 2010 estepozitiva, fiind sustinuta, pe de o parte de revenirea economiei pecrestere incepand din primul sau al doilea trimestru, dar si descaderea dobanzilor bancare", spune Radu Hanga, directorul generalal societatii de administrare BT Asset Management.

La finele anului trecut, principalele plasamente bursiere alefondului de actiuni BT Maxim erau actiunile celor cinci societatide investitii financiare (SIF-uri), titlurile Petrom si BancaTransilvania. In 2009, BT Maxim s-a clasat al treilea in topulcelor mai performante fonduri mutuale, cu un randament anual de62,7%, usor peste aprecierea indicelui BET de 61,68%. In 2010, BTMaxim a castigat 26,3%, cel mai mare randament de pe piata dinprimele trei luni ale anului. "Strategia este sa cumperi cand piatada semne de vulnerabilitate. In 2009, cand fondurile de actiuni auadus randamente de doua pana la trei cifre, putini au fostinvestitorii care au castigat din aceste randamente", adaugaHanga.

Miza se muta din defensiva in ofensiva

Anul 2010 marcheaza o reorientare a administratorului inspreplasamente riscante, in conditiile in care din vara anului 2008,cand BT a lansat fondul de obligatiuni, miza a fost atragereainvestitorilor in investitii conservatoare. O strategie similara auadoptat si cei mai mari doi administratori bancari - Erste AM siRaiffeisen AM, care doar anul trecut au atras peste 2 mld. lei dela investitorii cu apetit pentru fonduri monetare.

"Fondul BT Obligatiuni isi pastreaza atractivitatea si in 2010si va fi vandut in special catre clientii de tip corporate. Cutoate acestea, recomandam investitorilor sa aiba anul acesta oabordare agresiva, indreptandu-i spre fondurile de actiuni.Investitorii nu trebuie sa se limiteze doar la plasamentedefensive", explica Hanga.

De la inceputul anului, fondul BT maxim a atras peste 400 deinvestitori noi si si-a majorat activele cu peste 60%, atat princresterea valorii portofoliului, cat si prin subscrierile noi.

"Small cap-urile" au potential sa bataBET-ul

Pe Bursa, administratorul se asteapta la revenirea sectoruluifinanciar, reprezentat de SIF-uri si banci, dar si a companiilor cucapitalizare bursiera mica (small cap). Hanga estimeaza caprincipalul indice bursier mai poate creste cu inca 10-20% pana lafinele anului. Indicele BET s-a apreciat cu 27% de la inceputulanului.

"In 2010, cel mai mult vor avea de suferit sectoarele caredepind de consumul intern privat. Pe de alta parte, cred ca existapotential de crestere in industrie, export si infrastructurautilitatilor. Principalul indice bursier mai poate creste cu inca10-20% pana la finele anului, insa anumite companii, in specialcele din zona small cap, au potential sa supraperformeze", maispune el.

Din portofoliul administratorului fac parte patru fondurideschise de investitii si doua fonduri inchise de actiuni.Fondurile deschise cumuleaza active de 236,1 mil. lei in prezent,cu peste 83 mil. lei mai mult fata de finele anului trecut,inregistrand cresteri pe toate tipurile de fonduri. Fondul deactiuni si cel de obligatiuni au raportat cele mai consistenteaprecieri.

Mai exact, BT Obligatiuni a inregistrat o crestere de circa 38mil. lei a activelor, inregistrand 300 de noi investitori in 2010.Activele fondului de actiuni BT Maxim au crescut cu 27,7 mil. lei,iar numarul de investitori a urcat cu circa 400 in 2010, pana la untotal de 2.265 in prezent.

"Tinta pentru acest an este sa ne dublam activele aflate inadministrare, pana la un total de 350 de milioane de lei. Dinamicava fi sustinuta de aprecierea pietei si de intrarile neteinregistrate de fonduri", a conchis Hanga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO