Burse - Fonduri mutuale

Radu Crăciun, preşedinte APAPR: Fondurile Pilon II, randament mediu de 6,2% în 2020, de trei ori peste rata inflaţiei în pofida efectelor pandemiei. În termeni monetari, câştig de 900 mil. euro pentru participanţi în 2020

Radu Crăciun, preşedinte APAPR: Fondurile Pilon II,...

Autor: Liviu Popescu

25.01.2021, 10:26 572

Radu Crăciun, preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi director general al BCR Pensii, spune în cadrul unei conferinţe de presă că fondurile de pensii Pilon II au generat un randament mediu de 6,2% în 2020, de trei ori peste rata inflaţiei de 2,06%, în pofida efectelor pandemiei, căderilor bursiere din primăvară şi a climatului economic dominat de fluctuaţii şi incertitudini.

“În termeni monetari, fondurile Pilon II au produs în 2020 un câştig net pentru participanţi de 900 de milioane de euro”, spune Radu Crăciun în cadrul conferinţei organizată luni de APAPR. El menţionează că singurul an în care fondurile nu au bătut inflaţia a fost 2018.

“Înţelegem că singurul risc major pentru fondurile Pilon 2 este cel politic. 2018 a fost singurul an în care prin reacţia pieţelor financiare la variantele decizionale (prin OUG 114 – n.red) fondurile Pilon 2 nu au bătut inflaţia”.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie obligatoriu 7,6 milioane de salariaţi români, au încheiat anul 2020 cu active totale de 75,14 mld. lei, record istoric, în creştere cu 13 mld. lei de la începutul anului în principal ca urmare a contribuţiilor trimise de salariaţii români.

Potrivit datelor APAPR prezentate luni, contribuţiile brute primite în administrare de sistemul P2 în 2020 a fost de 8,9 mld. lei, plus 5% faţă de anul precedent.

Cele mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi analizate de ZF arată că Pilonul II a avut în decembrie a noua lună consecutivă de creştere. De la începutul anului 2020, în termeni procentuali, activele Pilon II au urcat cu aproape 21%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO