Burse - Fonduri mutuale

Proiectul NextGenerationEU: CE va emite obligaţiuni de aproximativ 80 de miliarde de euro

Proiectul NextGenerationEU: CE va emite obligaţiuni de...

Autor: Cosmin Pirv

02.06.2021, 13:59 84

Comisia Europeană (CE) a anunţat că va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro în cadrul planului de finanţare pentru 2021.

Potrivit unui comunicat al CE, în urma aprobării deciziei privind resursele proprii de către toate statele membre ale UE, Comisia poate începe acum să adune resurse pentru a finanţa redresarea prin intermediul instrumentului NextGenerationEU.

În acest scop, Comisia Europeană a anunţat că, potrivit estimărilor sale, în 2021 va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”) de până la zeci de miliarde pentru a acoperi restul cerinţelor de finanţare. Valoarea exactă atât a obligaţiunilor UE, cât şi a EU-Bills va depinde de nevoile exacte de finanţare, iar Comisia va revizui evaluarea de miercuri în toamnă.

În acest mod, Comisia va fi în măsură să finanţeze, pe parcursul celei de a doua jumătăţi a anului, toate granturile şi împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi totodată să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanţare din instrumentul NextGenerationEU.

Comisia a adoptat şi Decizia anuală de împrumut pentru 2021, care include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârşitul anului.

Comisia va finaliza acum pregătirile pentru prima emisiune NextGenerationEU prevăzută pentru luna iunie. Primele EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitaţie a UE va deveni operaţională.

„Astăzi facem încă un pas înainte în pregătirile pentru prima operaţiune de împrumut în vederea finanţării redresării noastre colective prin NextGenerationEU. Prin emiterea de obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde EUR şi prin utilizarea de titluri suplimentare pe termen scurt în acest an, vom reuşi să acoperim nevoile cele mai urgente ale statelor membre şi să le aşezăm pe acestea pe calea către o redresare durabilă şi către o Europă verde, digitală şi rezilientă”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru buget şi administraţie.

Pentru a finanţa NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe pieţele de capital până la 750 de miliarde de euro la preţurile din 2018 sau până la aproximativ 800 de miliarde EUR în preţuri curente. În mod concret, aceasta va însemna că vor putea fi împrumutate, în medie, circa 150 de miliarde de euro anual între jumătatea anului 2021 şi 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenţi în euro, se mai arată în comunicatul CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO