Burse - Fonduri mutuale

Proiect de lege pentru impozitarea la sursă a investitorilor la bursă: 1% pe investiţiile mai mari de un an şi 3% pentru cele mai mici de un an. "Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului revine intermediarilor la fiecare tranzacţie"

Proiect de lege pentru impozitarea la sursă a...

Autor: Tibi Oprea

13.10.2021, 13:19 8568

Sebastian Burduja, Vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a anunţat miercuri, 13 octombrie, depunerea proiectului legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii din piaţa de capital, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp.

“Vizăm în primul rând reţinerea la sursă a impozitului pentru a nu mai pune investitorul pe drum la ANAF pe de o parte şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10.000-12.000 de investitori individuali ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Doi, reducerea fiscalităţii şi a poverii fiscale în general pentru investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacţiilor bursiere pierzătoare şi vom impozita tranzacţiile câştigătoare cu 1% pentru titlurile deţinute mai mult de un an şi cu 3% pentru cele deţinute mai puţin de un an. Prin acest lucru, nu doar că reducem fiscalitatea, dar în acelaşi timp stimulăm şi investiţiile pe termen mediu şi lung”, a declarat Sebastian Burduja miercuri la Palatul Parlamentului.

Alături de Sebastian Burduja au fost prezenţi în cadrul conferinţei de presă şi Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri şi Gabriela Horga, deputat PNL.

Printre iniţiatorii proiectului se numără Sebastian Burduja, Gabriela Horga, George-Cristian Tuţă, deputat PNL şi Claudiu Mureşan, senator USR. În total, au fost aproximativ 50 de iniţiatori de la PNL, USR, UDMR şi PSD.

“Nu există economie dezvoltată fără o piaţă de capital matură, puternică. Gândiţi-vă că la Bursa de Valori Bucureşti, astăzi, după eforturi mari, iar aici efortul este al BVB şi al pieţei în general, aproape deloc al oamenilor politici. Avem undeva la 12.000-15.000 de investitori de retail, comparativ cu Polonia, unde sunt de 10-12 ori mai mulţi investitori persoane fizice”, a adăugat Burduja.

Deputatul a afirmat că cel mai probabil abia anul viitor va fi adoptat proiectul.

“Dacă vrem să îndeplinim ceea ce ne-am asumat, inclusiv pentru PNRR, listarea Hidroelectrica până în al doilea trimestru al anului 2023, schema de minimis pentru susţinerea IMM-urilor româneşti să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti. Avem aceste măsuri pentru partea de ofertă pe bursă, trebuie să venim şi pe partea de cerere, să creştem numărul de investitori individuali. Din toate aceste lucruri, noi estimăm că impactul la bugetul de stat va fi pozitiv pe termen mediu şi lung, peste 150 de milioane de euro anual. Este un proiect bun pentru români, pentru că pot investi la bursă la randamente mult mai bune decât dacă şi-ar ţine banii într-un cont bancar, nu mai vorbesc de cei care îşi ţin banii la saltea, şi este un proiect bun pentru IMM-uri, pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că vor avea o bază de investitori mult mai largă”, a mai spus deputatul miercuri.

Vedeţi aiciexpunerea de motive, într-un document privind modificarea şi completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal transmis de Sebastian Burduja către ZF.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO