Burse - Fonduri mutuale

Proeuropenii olandezi câştigă lupta electorală, iar bursele europene urcă. Urmează Franţa

Mark Rutte

Mark Rutte

Autor: Dan Grigore Ivan

17.03.2017, 00:04 576

După Austria, este rândul Olandei să dea câştig de cauză forţelor pro-europene. Partidul premierului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a câştigat alegerile, după ce a obţinut 19% din voturi, echivalentul a 33 de locuri în Parlament, faţă de 40 de locuri ocupate în urma scrutinului de acum patru ani.

Formaţiunea eurosceptică a candidatului Geert Wilders a ieşit pe locul al doilea, dar scena politică olandeză rămâne foarte fragmentată, o alianţă a celor trei partide de dreapta (Libertate şi Democraţie, creştin-democraţii şi D66) nefiind suficientă pentru a atinge cele 76 de locuri necesare pentru formarea majorităţii, forţând astfel cooptarea unui partid orientat mai către stânga. Cu toate acestea, majoritatea guvernamentală va fi asigurată de o coaliţie ce susţine proiectul european.

Indicele olandez AEX, referinţa primei burse a lumii, a crescut cu peste 0,5%, iar dintre cei 25 de constituenţi ai acestuia, 18 dintre ei afişau aprecieri ale valorii de piaţă.

Cea mai mare creştere a fost con­semnată de compania ArcelorMittal, a cărei capitalizare bursieră a ajuns la 25,23 miliarde euro, echivalentul unui avans de 2,76%. În acelaşi timp, acţiunile instituţiilor financiare au urcat imediat după anunţarea rezultatului electoral.

Banca ABN Amro a ajuns la o valoare de piaţă de 6,63 miliarde euro, după ce titlurile sale s-au apreciat cu 1,7% ieri, iar în ultimul an a înregistrat o creştere de 30%. De asemenea, ING Groep a crescut cu peste 1,6%, până la o valoare de piaţă de 55,8 miliarde euro.

Următoarea etapă în lupta pentru continuarea sau nu a proiectului european se mută astfel la Paris, unde în data de 23 aprilie se va organiza primul tur de scrutin pentru preşedinţia Franţei, membru fondator al Uniunii Euro­pene.

Emmanuel Macron, cu o platformă de centru proeuropeană, este văzut în acest moment drept favorit la câştigarea ambelor tururi de scrutin, în finala de pe 7 mai urmând, cel mai probabil, să o întâlnească pe Marine LePen.

Bursa de la Paris a crescut de la începutul acestui an cu 3%, iar imediat după anunţarea rezultatelor de la Amsterdam, indicele CAC 40 s-a apre­ciat cu 0,5%, în linie cu evoluţia tuturor marilor burse europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO